2024/09/25

 

Skapiškio festivalis sujungė tris jubiliejus

Festivalio režisierė Vita Vadoklytė (pirma dešinėje) kiekvienais metais stengiasi patobulinti renginį – į jį suvažiuoja ir mėgėjų, ir profesionalų kolektyvai.
Autorės nuotrauka

Jau septintą pavasarį Skapiškis pasitiko su tradiciniu tarptautiniu teatrų festivaliu „Pienių vynas“. Kaip ir visada, šventėje netrūko mėgėjiškų bei profesionalių teatrinių pasirodymų, koncertų, parodų ir kitų kultūrinių pramogų. Festivalio režisierė Vita Vadoklytė šiemetinėje renginio programoje daugiausia dėmesio nusprendė skirti Lietuvai ir Kupiškiui svarbioms istorinėms asmenybėms: Skapiškį apdainavusiam poetui Maironiui ir legendiniam kupiškėnų vestuvių piršliui Povilui Zulonui, kuriems šie metai yra jubiliejiniai. Dvidešimtmečio gimtadienį festivalyje atšventė ir patys Skapiškio kultūros namų teatrų „Stebulė“ ir “Ku-kū“ aktoriai.

Dalyvių gausa

Net dvi praėjusio savaitgalio dienas Skapiškį gaubė pienių vyno, medaus ir duonos kvapas. Šiomis gėrybėmis mėgavosi visas būrys ne tik mūsų rajono, bet ir Lietuvos bei Lenkijos teatro ir muzikos kolektyvų.
Spektaklius rodė Kupiškio P. Matulionio progimnazijos bendruomenės teatras, Gedimino ir Eglės Storpirščių vadovaujama Vilniaus kultūros centro studija „Elementorius“, Ignalinos kultūros ir sporto centro mėgėjų teatras „Salos“.
Itin daug dėmesio sulaukė premjerą dvidešimtojo jubiliejaus proga pristatę Skapiškio kultūros namų teatras „Stebulė“ ir teatro studija „Ku-kū“. Jų pasveikinti sugužėjo pilna žiūrovų salė.

Be mėgėjiškų pasirodymų, skapiškėnus sveikino bei savo talentais džiugino žinomi Lietuvos aktoriai Virginija Kochanskytė ir Petras Venclovas. Jie pristatė literatūrinę-muzikinę kompoziciją „Ant aukuro širdį nešiau“, kurią muzikos garsais nuspalvino dainininkė Rita Preikšaitė ir pianistė Rūta Blaškytė. Savo pasirodymą svečiai dedikavo poetui Maironiui, kurio 150-osioms gimimo metinėms šiais metais vyksta daugybė Lietuvos renginių.

Jubiliejinė programa

Istorinei amenybei festivalyje buvo surengta ir mokinių kūrybos paroda „Maironio gyvenimo takais po Aukštaitiją“. Šalia Skapiškio varpinės ištiesta panevėžiečių austa juosta, kurioje įamžinti  „Lietuva brangi“ posmai, bei atidengta medžio skulptūra Skapiškio kultūros namų kiemelyje. Ją visą pavasarį kūręs skapiškėnas tautodailininkas Bronius Bickus savo darbu stengėsi įprasminti Skapiškiui sukurtą Maironio baladę „Užkeiktas Skapiškio varpas“. 
Festivalyje nebuvo pamirštos ir šimtosios kupiškėno Povilo Zulono gimimo metinės. Žinomajam „Senovinių kupiškėnų vestuvių“ piršliui surengta fotografijų paroda ir įdomus legendinio spektaklio pristatymas.

„Pagrindinis šių metų festivalio programos atspirties taškas – buvo Maironio, P. Zulono ir mūsų pačių kolektyvų „Stebulės“ ir „Ku-kū“ jubiliejai. Jiems buvo skirta daugiau dėmesio: vyko meninės kompozicijos, spektakliai, parodos, koncertai“, – apie pagrindinę renginio idėją kalbėjo festivalio režisierė V. Vadoklytė.

Į unikalią knygų ir įvairių leidinių parodą „Pažintis su Ukrainos kultūra“ savo sodyboje rengiamame muziejuje festivalio svečius kvietė ir šio miestelio istorikė humanitarinių mokslų daktarė Aldona Vasiliauskienė. Ukraina besižavinčią ir šios valstybės ryšius su Lietuva palaikančią šeimininkę pasveikinti atvyko garbinga delegacija iš Ukrainos ambasados.
Festivalyje koncertavo Kupiškio kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Vaivora“, choreografijos studija „Račiupėlis“, Skapiškio kultūros namų kapela „Mituva“, „Jonė“ iš Jonavos ir kiti muzikos kolektyvai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video