2024/09/25

 

Valdžios abejingumas brandina maištingas nuotaikas

Paraginti narių Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos vadovai ruošiasi garsiau prabilti apie šios organizacijos bėdas.
Autorės nuotrauka

Ką tik penkiolikos metų jubiliejų atšventusioje Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungoje (KŽNS) vis garsiau pasigirsta nuogąstavimai ir priekaištai rajono valdžiai dėl organizaciją skandinančių skolų. Čia vis sunkiau tampa ne tik organizuoti paslaugas neįgaliesiems, bet ir apmokėti minimalias egzistavimo sąlygas – elektros, šildymo paslaugas. Rajono valdžia sąjungą kol kas peni pažadais, jog kažkuo organizacijai reikia pagelbėti. Kantrybės netenkantys neįgalieji jau graso piketais ir ruošiasi išeiti į gatvę reikalaudami didesnio dėmesio bei lygiaverčių sąlygų su kitomis rajono organizacijomis.

Darbo yra – pinigų ne

Praėjusį trečiadienį Kupiškio kultūros centre į kasmetinį ataskaitinį susirinkimą tradiciškai rinkosi KŽNS nariai. Jų organizacijoje šiuo metu iš viso yra 306. Penkiasdešimt vienas tarp jų – pensininkas.
Per praėjusius metus nevyriausybinė organizacija suteikė beveik 5 tūkst. paslaugų. Sąjungos savanoriai padėjo informacijos, konsultavimo, teisės, asmens higienos, skalbimo, kultūros reikalais.

Šiomis paslaugomis 2011 metais pasinaudojo 261 KŽNS narys.
Organizacijoje veikė keturios savitarpio pagalbos grupės, įvairūs rankdarbių ir anglų kalbos būreliai. Neįgalieji dalyvavo respublikinėse stovyklose, šventėse.
Organizacija laimėjo du projektus, kuriuos vykdydami neįgalieji ruošiasi statyti spektaklį ir su juo važinėti po rajoną. Organizacija taip pat žada prisidėti prie Kupiškio kultūros centro teatrinės veiklos.

Kaip ir kiekvienais metais, pernai KŽNS savo nariams organizavo keliones į užsienį ir Lietuvos miestus. Tačiau padovanoti kelionių įspūdžius neįgaliesiems organizacijos sąskaita, pasak sąjungos vadovų, neįmanoma.

„Šiais metais vėl turėsime ekskursijų – jos visos bus apmokamos iš savo lėšų“, – susirinkimo metu sakė KŽNS socialinė darbuotoja Palma Skrebienė.
Ne tik pramogoms sąjunga stinga lėšų. Jau ne pirmi metai ji brenda į skolas už pastato išlaikymą, o dar labiau finansinę naštą pasunkino su Darbo biržos pagalba samdyto darbuotojo etatas, už kurį organizacija kas mėnesį privalo mokėti didelius mokesčius „Sodrai“.

Savivaldybė žino, bet negirdi

Planuodama ir vykdydama savo projektus organizacija laikosi tik iš jų finansavimo. Šiemet šiai veiklai Kupiškio KŽNS gavo 31 tūkst. litų. Tai mažiau nei buvo pernai. Ne itin daug lėšų organizacijai dar skiria Teritorinė darbo birža, šiek tiek pinigų priduria nario mokestis, 2 procentai gyventojų pajamų mokesčio paramai ir kiti menkesni šaltiniai.
Iš Savivaldybės šiais metais organizacija tegavo daugiau nei 2 tūkst. litų. Jų neužteko net už komunalines paslaugas susimokėti.

O organizacijos darbuotojų atlyginimams reikia 16 tūkst. litų. Dalis jų veiklos KŽNS – savanoriška. Pati socialinės darbuotojos pareigas atliekanti P. Skrebienė gali dirbti tik vieną dieną per savaitę, nors jos pagalbos nariams reikia žymiai dažniau.
Ir telefono paslaugas darbuotojai apsimoka patys.
„Mes nesimušime dėl pinigų, bet faktas tas, kad iš to, ką gauname, neišsilaikome. Savivaldybė žino mūsų bėdas, paguodžia, kad atkreips dėmesį. Bet keletą metų niekas nesikeičia“, – nuogąstavo ir organizacijos vadovas G. Virbickas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video