2024/09/25

 

Projektai – sportui, poilsiui ir patogumui

Jei bus įgyvendintas visureigių klubo „35 coliai“ projektas, Uoginių motokroso trasa taps patrauklesnė ir sportininkams, ir žiūrovams.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Mūsų rajono kaimo bendruomenės ir kitos įstaigos bei organizacijos yra parengusios naujų projektų gyvenimo kokybei kaime gerinti. Lėšų šiems sumanymams įgyvendinti tikimasi gauti iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai. Paraiškų teikimui pritarė ir rajono Taryba. Šių paraiškų tinkamumą finansuoti dar vertins Kupiškio r. vietos veiklos grupė (VVG).
Kaip pasikeistų kaimas ir jo žmonių gyvenimas įgyvendinus tuos projektus?

Bendruomenės patalpoms

Iš pateiktų projektų matyti, kad didžiausias bendruomenių rūpestis – gauti lėšų patalpų remontui. Antai Migonių kaimo bendruomenė pateikė projektą „Migonių kaimo buvusio pradinės mokyklos pastato pritaikymas vietos bendruomenės poreikiams“. Pasak šios bendruomenės pirmininko Valentino Kščenavičiaus, šį dviaukštį, labai apleistą, kiauru stogu pastatą būtina remontuoti. “Norim, kad žmonėms čia būtų malonu susirinkti, turiningai praleisti laisvalaikį. Dabar čia kartą per mėnesį įrengtoje koplytėlėje atvažiuojantis klebonas laiko šv. Mišias. Daugiau jokių kultūros ar švietimo objektų Migonyse nebelikę. Jei gausime finansavimą, pastate įrengsime aktų salę, vieną patalpą skirsime sportui. Ir jauni, ir vyresni galės ateiti pažaisti stalo teniso, biliardo. Pastatui šildyti sumūrytume porą židinių.

“Buvusios pradinės mokyklos pastatas ir šiuo metu yra mūsų kaimo žmonių susibūrimo vieta, ypač atšilus orams. Vyksta gegužinės pamaldos, bendruomenės susirinkimai. Tačiau šaltuoju metų laiku čia neįmanoma ką nors veikti. Mūsų bendruomenė dar labai neseniai įsikūrusi. Projektinio finansavimo prašome pirmą kartą ir tikimės, kad pavyks“, – neslėpė optimizmo pašnekovas.

Skapiškio bendruomenė pateikė projektą „Visi keliai veda į suremontuotus Skapiškio bendruomenės namus“. Šios bendruomenės pirmininkė Roma Bugailiškienė papasakojo, kad miestelyje, Vilniaus g. 34, buvusios seniūnijos patalpos šiuo metu nenaudojamos. Bendruomenė norėtų jas susiremontuoti. Ten reikia atlikti vidaus patalpų apdailą, pakeisti elektros instaliaciją, šildymo sistemą, įsigyti kai kurių baldų, kad būtų galima pradėti veiklą. Pastato pirmajame aukšte šiuo metu veikia paštas ir telekomas. Stogą anksčiau jau suremontavo Savivaldybė. „Šiuo metu bendruomenės susirinkimai vyksta bibliotekoje, nes aš čia dirbu. Dėl didesnių renginukų tariamės su kultūros namų darbuotojais. Tačiau nesinori būti kampininkams, trokštame turėti savo pastogę. Mūsų parengto projekto vertė maždaug 150 tūkst. litų“, – kalbėjo bendruomenės vadovė.

Projektą „Jaukūs bendruomenės namai – kaimo žmogui“ pateikusi Uoginių bendruomenės pirmininkė Zita Kaušakienė sakė, kad buvusiame mokyklos pastate buvo sutvarkyta ir bendruomenės reikmėms pritaikyta viena salė, gavus prieš keletą metų 20 tūkst. litų iš Žemės ūkio ministerijos. Tačiau norėtųsi, kad visas pastatas būtų gražus. „Bendruomenės narių susirinkime nutarėme, kad mums visgi reikia iš kažkur gauti lėšų naujoms kėdėms, būtina perdaryti židinį, kuris nešildo kaip reikiant patalpų, jaukesnės virtuvėlės ir apskritai, kad visa mūsų veiklai skirta aplinka būtų patraukli ir švari. Vėl gauti paramą iš Žemės ūkio ministerijos nerealu, nes yra daug kitų jos prašytojų, kurie dar nėra finansuoti. Tad nebeliko nieko kito kaip rašyti projektą ir tikėtis gauti investicijų iš europinių fondų“, – sakė pašnekovė. Ji pridūrė, kad uoginiečiai yra numatę bendruomenės patalpose įrengti kirpyklą. Ir joje dirbantis žmogus atsirastų.

Kultūrai

Šimonių bendruomenė teiks projektą „Šimonių kultūros namai – šilti bendruomenės namai“. Šio kaimo bendruomenės pirmininkės pavaduotoja Zita Naciuvienė konstatavo, kad jų kaimo kultūros namų būklė išties apverktina. Numatyta šiltinti kai kuriuos jų kambarius, išskyrus salę. Taip pat bus išgriautos visos senosios nebetinkamos eksploatuoti krosnys ir vietoje jų sumūrytas židinys darbo kambaryje, pastatyta plieninė krosnelė bendruomenės kambaryje, įrengta nauja krosnis salėje. Planuojama pirkti ir šiokių tokių baldelių. Šimoniečių projekto sąmata – 130 tūkst. litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video