2024/09/24

Apie policijos darbą ir rūpesčius – iš pirmųjų lūpų

Policijos pareigūnų darbas yra labai matomas. Nors jis būtų ir puikiai atliekamas, tačiau vis tiek atsiras kritikų ir juo nepatenkintų. Galbūt kartais kritika yra ir nepamatuota, tačiau norint kai kuriuos teiginius paneigti, geriausias būdas yra apie tai kalbėti viešai.

Į skaitytojų klausimus sutiko atsakyti Kupiškio rajono policijos komisariato viršininkas Arvydas Mėlynis, viršininko pavaduotojas Linas Dovydėnas bei Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis specialistas Džeraldas Baliūnas.

Daug įvairių emocijų ir dviprasmiškų klausimų sukėlė policijos pareigūnų vykdytas patikrinimas po neseniai vykusios baikerių šventės. Kodėl policija vairuotojų blaivumą tikrino baikerių šventėje, o po prie Pyragių ežerėlio vykusios medžiotojų šventės to nebuvo daroma. Abiejose šventėse buvo alkoholio, todėl vienoda tikimybė, jog gali būti neblaivių vairuotojų?

Linas Dovydėnas: Kai buvo medžiotojų šventė, dėl jokios apsaugos niekas nesikreipė. Ir ten nebuvo tiek žmonių, kiek baikerių šventėje. Prieš baikerių šventę pas mus buvo atvykęs jų atstovas, samdė policijos ekipažą, kad juos palydėtų iki šventės vietos. Baikeriai mokėjo už vieno policijos ekipažo darbą, kad prie jų šventės vietos prieigų palaikytų viešąją tvarką. Juk tokiose šventėse įvyksta ir nusikaltimų. Ir šio renginio metu buvo rasti du vogti motociklai. Po šventės buvo ne tik tikrinamas išvažiuojančių baikerių blaivumas, bet ir jų motociklų dokumentai.

Medžiotojams mūsų paslaugų nereikėjo, jie mums nemokėjo. Dėl kokių priežasčių mes turime duoti jiems papūsti į alkotesterį?

Medžiotojų visame rajone yra apie 400, taigi tai buvo daug mažesnė šventė. Per mėnesį vyksta daug renginių, niekas mūsų neįpareigoja važiuoti ir būtent tik ten tikrinti vairuotojų girtumą.

Jeigu reikalinga policijos pagalba, į mus su prašymu kreipiasi šventės organizatoriai. Dėl medžiotojų šventės niekas nesikreipė, jie patys buvo atsakingi už tvarką, todėl ten nebuvo jokio reikalo mums lįsti. Mes neturime tiek pinigų, kad galėtume į kiekvieną renginį siųsti policijos ekipažą ir ten numatyti jo darbą. Jeigu nori, kad policija papildomai dirbtų, reikia patiems mus samdyti – yra Generalinio komisaro pasirašytas paslaugų kainoraštis.

Niekam negali būti kažkokių išimčių – prieš įstatymą yra visi lygūs.

Prieš įvažiuojant į miestą, prie ten esančios žiedinės sankryžos, dažnai budi policijos ekipažas. Jų automobilis kartais stovi labai arti prie įvažiavimo į sankryžą ant važiuojamosios kelio dalies trukdydamas kitiems eismo dalyviams. Kodėl ?

Džeraldas Baliūnas: Ten policijos pareigūnai stovi ne ant važiuojamosios kelio dalies, o šalikelėje, ir eismui tikrai netrukdo.

Linas Dovydėnas: Manau, jeigu pareigūnai būtų pažeidę stovėjimo taisykles, tai būtų nufotografuoti, ir jums (redakcijai – aut. pastaba) atsiųsta nuotrauka.

Ar gali policijos ekipažas stebėti eismą stovėdamas ant privataus kiemo keliuko, būti pasislėpęs už objektų ar medžių?

Arvydas Mėlynis: Kaip ir ne. Jeigu žmogus pasako, kad ne, tai nestovi.

Dž. B. Nuo kelio yra tam tikras atstumas, vadinamas sanitarine zona, kuri priklauso valstybei, o ne žmogui. Dar kažin ar galima teigti, jog ekipažas stovi privačioje teritorijoje. Be to, ar yra ten draudžiantys stovėti ženklai?

L. D. Yra vykdomas ir neviešas patruliavimas. Policijos automobilis gali būti ir be skiriamųjų ženklų. Niekur nėra numatyta, kad automobilis turi būti matomas. Patruliai krūmuose nestovi.

A. M. Manau, jeigu eismo dalyvis nepažeidinėja kelių eismo taisyklių, jam visiškai tas pats, kur tas kelių patrulis stovi. Nereikia iš to daryti problemos – gali ar negali policijos ekipažas vienoje ar kitoje vietoje stovėti.

Pėstieji ne visada yra drausmingi. Dažnas atvejis, kad pėstysis, net nepakeldamas galvos, drąsiai žengia į važiuojamąją kelio dalį neįsitikinęs, jog eiti yra saugu. Pagrindinis argumentas – einu per perėją ir mane visada turi praleisti. Taip elgiasi ir vaikai, ir suaugę. Ar yra numatyta administracinė atsakomybė už neatsargumą kelyje?

A. M. Kelių eismo taisyklėse yra labai konkrečiai numatyta, ką pėstysis turi daryti įeidamas į važiuojamąją kelio dalį. Jeigu netinkamai elgiasi vaikas, už tai atsako tėvai. Jeigu sudaroma avarinė situacija, transporto priemonė priverčiama staigiai stabdyti, už tai numatyta administracinė atsakomybė.

Be visuomenės pagalbos dirbti policijai yra sunku. Ar daug mūsų rajone yra policijos rėmėjų?

A. M. Šiuo metu yra 33 policijos rėmėjai. Policijos rėmėjų gretose yra ir jaunieji šauliai. Žinoma, vieni rėmėjai dažniau padeda policijai, kiti rečiau. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus galimybių. Policijos rėmėjų yra visose rajono seniūnijose. Jų pagalba mums labai reikalinga. Svarbu, kad ir kiti gyventojai nebūtų abejingi viešosios tvarkos pažeidimams. Juk prie kiekvieno objekto policininko nepastatysi. Mes visada reaguojame į gyventojų pranešimus.

L. D. Policijos rėmėjai kartu su pareigūnais dalyvauja užtikrinant viešąją tvarką arba kaip kviestiniai vykdant kratas baudžiamosiose bylose, suteikia informacijos. Beje, pavogtą kepurę nuo skulptūros rado būtent policijos rėmėjas.

Policijos rėmėjas Vilius Strička jau gal dešimt metų visuomet Naujųjų metų išvakarėse, gruodžio 31 d., padeda dirbti policijos pareigūnams – kartu su jais patruliuoja užtikrinant viešąją tvarką.

Šiais metais vienas mūsų rėmėjas gavo Vidaus reikalų ministro padėkos raštą už aktyvų dalyvavimą ir pagalbą policijos pareigūnams. Tai skapiškietis Albertas Merkys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video