2024/09/23

Mūsų skaitymo ypatumai – knyga poilsiui

Dž. Adisonas yra pasakęs, jog skaitymas protui yra tas pats, kas fizinis lavinimas kūnui. Kupiškis – nedidelis miestas, tad pagrindines kupiškėnų skaitymo tendencijas pavyko išsiaiškinti užsukus į Kupiškio viešąją biblioteką bei „Pegaso“ knygyną.

Pirmauja lengvo turinio

Anot Kupiškio viešosios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresniosios bibliotekininkės Ritos Senvaitienės, kupiškėnų skaitomiausios knygos yra gana įvairių žanrų: detektyvai, meilės romanai, medicina, populiarioji psichologija bei paaugliams skirtos nuotykių knygos. Vaikinai išskirtinai mėgsta fantastikos knygas. Vis dėlto apibendrindama kupiškėnų skaitomų knygų pobūdį bibliotekininkė teigė, jog vyrauja lengvo turinio knygos, kurias perskaitei ir pamiršai. R. Senvaitienės nuomone, taip yra todėl, kad suaugusieji po darbų, o jaunimas po mokslų atsikvepia skaitydami būtent tokias knygas.

Mokslinius leidinius renkasi vos vienas kitas skaitytojas. Štai bene populiariausia tokio pobūdžio knyga – Zigmo Stankaus „Kaip tampama Albinosais“, įtraukianti skaitytoją į 9-ojo dešimtmečio pradžioje Afganistane nutikusius įvykius. Šią knygą dažniausiai renkasi vyrai.

Nori knygos – stok į eilę

R. Senvaitienė apgailestauja, kad bibliotekoms skiriama mažai lėšų įsigyti populiariausioms knygoms. Jų gaunama labai nedaug. Todėl naujų leidinių ištroškę skaitytojai, neretai turi užsirašyti į laukiančiųjų eilę. Nuo sausio pradžios iki birželio pabaigos savo norimos knygos eilėje laukiančių žmonių iš viso buvo dvidešimt. Anot bibliotekininkės, pastebima minėtos eilės ilgėjimo tendencija.

Ar internetas ir elektroninės knygos sumažina bibliotekų populiarumą? Atsakydama į šį klausimą R. Senvaitienė teigė, jog sunkmečiu, gyventojams sumažinus išlaidas periodiniams leidiniams bei knygynuose įsigyjamoms knygoms, į bibliotekas užsuka vis daugiau žmonių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video