2024/09/24

Motinos diena – aplaistyta vaikų ašaromis

„Jeigu muša – vadinasi myli“, – ne taip jau retai pasigirsta posakis. Smurtas šeimoje vis dar labai toleruojamas, nors jo pasekmės – skaudžios.

Šiais metais Motinos diena dviejų mažamečių mergaičių gyvenime išliks kaip pati juodžiausia. Joms galvelės mamos ranka jau niekada nebepaglostys.

Įtariamasis – buvęs vyras

Gegužės 3-osios ryte viename iš Technikos gatvės daugiabučių namų įvyko kraupi nelaimė. Pasak Kupiškio rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus vyr. tyrėjo Romualdo Kučinsko, jauniausioji S. V. dukrelė pasibeldė į kaimynų duris prašydama pagalbos. Nuvykę policijos pareigūnai bute rado mirusią 42 metų S. V. su smurto žymėmis. Kaip įtariamasis, buvo sulaikytas moters buvęs sutuoktinis 47-erių metų A. V. Vyriškiui pareikšti įtarimai dėl nužudymo ir fizinio skausmo sukėlimo vaikams. Jis buvo apklaustas ir iš pradžių sulaikytas dviem paroms. Antradienį vyko teismas, kuris sprendė klausimą dėl kardomosios priemonės skyrimo įtariamajam. Prokurorė Aušra Vingilė teismo prašė skirti suėmimą trims mėnesiams. Teismas priėmė sprendimą skirti suėmimą vienam mėnesiui.

Žinojo problemą

Pasak Socialinių paslaugų centro socialinės darbuotojos su socialinės rizikos šeimomis ir jų vaikais Levutės Kravcovos, ji su šia šeima bendrauja nuo 2008 metų. Į socialinės rizikos šeimų sąrašus minėta šeima buvo įtraukta nuo 2007 metų.

„Su šia šeima labai daug bendravau, puikiai žinojau jų problemas, – sakė socialinė darbuotoja. – Deja, socialinis darbuotojas neturi jokios juridinės galios, todėl jis gali būti tik patarėjas, o sprendimą, kaip elgtis, priima pati šeima“.

Įtariamasis nužudymu A. V. prieš savo žmoną ir anksčiau smurtavo, todėl mėlynės ant moters veido nebuvo naujiena, o socialinės darbuotojos patarimas po tokių sumušimų kreiptis į teismo ekspertizės specialistus, nebuvo išgirstas. Alkoholis taip pat buvo dažnas svečias šeimoje – stiklelio neatsisakė abu. Matyt, išgėrus atsirasdavo daugiau drąsos vaidytis. „Vaikus abu labai mylėjo, ir jų niekada nemušdavo, – sakė socialinė darbuotoja. – Visi konfliktai buvo suaugusiųjų reikalas, tačiau viską, kas vyko šeimoje, matė ir vaikai“.

Mušė, bet mylėjo

Išėjusios Anapilin dviejų vaikų mamos gyvenimas ne visada buvo toks liūdnas. Moteris, kilusi iš Molėtų rajono, buvo baigusi medicinos studijas, dirbo Kupiškio ligoninės chirurgijos skyriuje medicinos sesele. Deja, tai buvo prieš keletą metų, o dabar buvo bedarbė. Didžiausia jos guodėja ir patarėja buvo Molėtuose gyvenanti mama, kurią prieš pusantro mėnesio palaidojo. Iš artimųjų buvo likęs tik Utenoje gyvenantis brolis.

Kartu su vyru girtaujant kildavo konfliktų, kuriuos ne kartą teko gesinti ir policijos darbuotojams. 2009 metų sausio mėnesį, paklausiusi socialinės darbuotojos patarimo, moteris oficialiai išsiskyrė su vyru. Atrodė, kad viskas pakrypo į gerąją pusę – sutuoktinis jai paliko butą, ir pats išvyko gyventi į Uoginių kaimą. Net ir po skyrybų buvęs vyras šeimos nepamiršo. Kadangi jis dirbo tolimųjų reisų vairuotoju, tai gavęs pinigų, aplankydavo vaikus, pirkdavo jiems dovanų. Prieš metus net į „Akropolį“ Vilniuje buvo visa šeima nuvykusi papramogauti. Atrodė, kad sutuoktinių gyvenimas atskirai į šeimą atnešė ramybę.

Kelios dienos prieš nelaimę socialinė darbuotoja buvo susitikusi šeimos mažiausiąją mergaitę, kuri labai džiaugėsi, kad jas aplankė tėtis, ir net kompiuterį dovanų nupirko…

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video