2024/09/23

Rajonas – polaidžio spąstuose

Kaip lietuvių liaudies sakmėse ištarus stebuklingus žodžius iš dangaus netikėtai nusileidžia ežerai, taip Kupiškio rajone savaitgalį tai viename, tai kitame krašte atsirado iki tol neregėti vandens telkiniai. O tas burtažodis čia buvo pavasarinis polaidis.

Visų rūsių nepumpuos

Staiga atšilę orai ir iš žemės gelmių lauk besiveržiantis įšalas visą savaitgalį tvindė Lietuvą. Vandens stichijos gniaužtų neišvengė ir mūsų rajonas – didžiuliais ežerais virto maži upeliukai, laukuose atsivėrė milžiniškos balos, tvino gatvės ir gyvenamųjų namų rūsiai.

Budėjimo režimu ketvirta diena dirba rajono tarnybos. Į gyventojų iškvietimus šiomis dienomis skuba ir ugniagesiai, ir komunalininkai, ir bendrovės „Kupiškio vandenys“ darbuotojai.

Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos transportas per savaitgalį vyko į tris gyventojų iškvietimus.

Ūkinės ir gyvenamosios paskirties pastatai buvo apsemti Bakšėnų kaime (Alizavos sen.). Atkimšę vandens pralaidas bei pašalinę sniego kamščius ugniagesiai išvadavo nuo potvynio pastatus ir išgelbėjo šunį.

Vandenį iš rūsio gelbėtojams teko traukti Puponių kaime (Noriūnų sen.), kur buvo apsemti elektros laidai ir centrinis šildymo katilas.

Į pavojingą situaciją buvo patekę ir Juodpėnų kultūros bei bendruomenės namai, įsikūrę buvusioje mokykloje. Čia per drenažo vamzdį vanduo tekėjo į pastato rūsį ir užtvindė katilinę. Gyventojai būgštavo, kad į aplinką neišsilietų rūsyje laikomos 1,5 tonos naftos produktų atsargos.

„Darbo būdavo kiekvieną pavasarį, o šitą galbūt ir daugiau, – apie pastarųjų dienų darbą su „Kupiškėnų mintimis“ kalbėjosi Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Algirdas Rudys. – Tačiau situacija nėra tragiška – stengiamės daryti tai, kas įmanoma mūsų jėgoms. Daugiausia tenka pumpuoti vandenį iš namų rūsių. Tačiau į visus iškvietimus nevykstame, tik ten, kur kyla pavojus gyventojų sveikatai ir turtui“.

Reaguoti į visus iškvietimus ugniagesiai negali, nes rizikuotų likti be technikos gaisro atveju. Todėl gyventojai, pasak A. Rudžio, turėtų patys irgi pasirūpinti savo valdomis.

Upelis virto ežeru

„Tokiomis sąlygomis ir paaiškėja, kas neatsakingai ar neteisingai įsirengė drenažus. Kai kurie gyventojai įsigudrino juos sujungti su kanalizacijos grioviu. Tad dabar patys patvino fekalijose. O mes nieko padaryti ir nebegalime – prieš gamtą nepakovosi. Kol iš žemės neišeis visas įšalas, tol rajone tvenksis balos, upės, namai ir gatvės“, – sakė visą savaitgalį budėjimo režimu dirbusios UAB „Kupiškio vandenys“ vadovas Albertas Audickas.

Pirmadienio rytą direktorius vyko apžiūrėti Subačiaus. Čia patvinęs Viešintos upelis virto ežeru ir užliejo subatėnų pievas ir daržus. Įspūdingi vaizdai savaitgalį sutraukė smalsuolių minias, kurie netikėtai atsiradusį ežerą Subačiuje stengėsi įamžinti fotoaparatu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video