2024/09/23

Apie Seimo krizę – politikų akimis

Pastarųjų dienų įvykiai rodo, kad šalyje kol kas nėra stabili ne tik ekonominė situacija. Pradėjo stipriai klibėti ir valdančioji koalicija. Seimo nariui Vidmantui Žiemeliui pateikus pareiškimą išstoti iš Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos ir iš pačios partijos, reiškia, jog valdančioji Permainų koalicija nebetenka formalios daugumos parlamente.

Neseniai Seimo opozicinės politinės partijos pateikė visuomenei alternatyvią Vyriausybės programą.

Rajono politinių partijų atstovų bei mūsų rajone išrinktų Seimo narių pasiteiravome, ką jie mano apie esamą situaciją, ar gali dabartinė opozicija tapti valdančiąja, kokia jų nuomonė apie pateiktą alternatyvią Vyriausybės programą.

Virginijus Andrijauskas:

(Darbo partija)

Manau, kad pateikta alternatyvi Vyriausybės programa yra nebloga. Darbo partijos stiprioji vieta visada buvo verslas ir ekonomika, o ne lozungai ir politikavimas. Partija daug prisidėjo ruošiant šią programą. Gaila, kad programa nebuvo priimta anksčiau, kai buvo pasiūlyta.

Kaip dabar bus su dabartine pozicija ir opozicija – nežinia. Ar į valdžią ateis opozicija – neaišku. Dabartinė valdžia nebesusitvarko nei su situacija, nei su savo Seimo nariais. Laikas parodys, kaip jie mobilizuos savo jėgas pavasario sesijoje – tokių dalykų daugiau kaip 24 valandoms į priekį prognozuoti neįmanoma.

Jonas Jarutis:

(Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga)

Opozicinių partijų pateiktos programos neskaičiau, todėl nieko negaliu komentuoti. Valstiečių partijai formaliai prisijungus prie valdančiųjų koalicijos buvo siekiama išlaikyti stabilumą bei palaikyti valdančiuosius balsuojant dėl interpeliacijos dviem Seimo nariams. Mes nepalaikome konservatorių vykdomos mokesčių politikos – ypač kai kalbama apie jų didinimą. Permainos keičiantis valdžiai šiuo metu nieko neduos – todėl ir įvyko prisijungimas prie valdančiųjų.

Dabar Seimo sudėtis tokia, kad nė viena pusė negali turėti normalios daugumos.

Valentinas Beinoris:

(Tėvynės sąjunga (konservatoriai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, krikščioniškieji demokratai)

Su opozicijos programa nesu susipažinęs. O valdančiųjų ir opozicijos pasikeitimo prie valstybės vairo greičiausiai nebus. Ko gero, artėjant savivaldybių rinkimams opozicija turi tam tikrą norą demonstruoti, kad viskas yra blogai, kad atėjo metas imti valdžią į savo rankas. Visgi tokioms permainoms realių galimybių opozicija neturi. Įdomus sutapimas: pirmieji pasakymai, kad laikas keisti valdžią, sutampa su pradedančia atsigauti šalies ekonomika. Jau yra pranešta, kad šalies šio laikotarpio biudžetas yra įvykdytas ir viršytas. Gerėjant situacijai tokių bandymų versti esamą valdžią turėtų daugėti. Aišku, konservatoriai padarė didelę klaidą, kad tokiu sunkiu šaliai momentu į savo rankas ėmė valdžią. Dabar jie tampa atpirkimo ožiais dėl tos visos situacijos, kurią sukūrė dabartinė opozicija.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video