2024/09/23

Vairuotojų žvilgsniai jau krypsta į teismą

Daugelis vairuotojų šią žiemą prisimins kaip nelengvą išbandymą keliuose. Slidžiomis gatvėmis čiuožiantys, nevaldomi automobiliai ne vieną privertė pasijusti tikru kaskadininku. Tačiau ne kiekvienam vairuotojui toks pasivažinėjimas baigėsi lengva adrenalino doze, kai kurie jų patyrė ir rimtesnių nuostolių. Pastarųjų kantrybė senka ir jau pasigirsta kalbos duoti kelininkus į teismą.

Sudaužė kaimyno automobilį

Šimto litų bauda ir svetimo automobilio remonto išlaidomis baigėsi rajono gyventojo Gaudento Kukenio kelionė į miestą. Dvidešimt šešerių metų vairavimo stažą turintis vyras, važiuodamas per Vėžionių kaimą, slidžiame kelyje nesuvaldė automobilio ir rėžėsi į pakelės medį. Vairuotojas teigia važiavęs tik 20 kilometrų per valandą greičiu.

„Ačiū Dievui, gyvas likau. Stengiausi automobilį sukti taip, kad į medį trenkčiausi galu ir pats kuo mažiau susižaločiau. Gerai, kad greitis nebuvo didelis, priešingai – tikrai būčiau užsimušęs. Avarija man atsipirko beveik nebepataisomai sudaužytu automobiliu (jį man paskolino kaimynas) ir policijos bauda“, – pasakojo į avariją patekęs vyriškis.

Už šį eismo įvykį G. Kukeniui buvo skirta šimto litų bauda. Tačiau ją susimokėjęs vairuotojas nenorėjo pripažinti vien savo kaltės.

„Žinau, kad pagal eismo taisykles, atsižvelgiat į eismo sąlygas, reikia pasirinkti saugų greitį. Betgi aš vairavau tik 20 kilometrų per valandą greičiu, kaip dar lėčiau man reikėjo važiuoti. Kalčiausia, mano manymu, vis dėlto kelių priežiūra“, – piktinosi pašnekovas.

Anot jo, kelio ruožas nuo Aukštupėnų Vėžionių link beveik nevalomas. Čia eismo įvykį šiemet patyrė ne vienas net ir itin patyręs vairuotojas.

„Tik provėžos matyti. Ne vienam bandant iš jų išvažiuoti sumėto mašiną. Argi sunku druskos ar smėlio kokio pabarstyti?“- kalbėjo G. Kukenys.

Pradės duoti į teismą

Vyriškio teigimu, tokios eismo sąlygos rajoniniuose keliuose jau nebepateisinamos vien „krize“. Jos kelią pavojų žmonių sveikatai ir gyvybei. Pasak pašnekovo, vairuotojai vieną dieną paduos kelininkus į teismą: „Jei ir toliau taip, pradėsim kreiptis į teismą. Juk mokesčius už kelius kiekvienas mokam, pirkdami benziną. Tai kur tie pinigai nueina?“.

Susisiekimo ministerijos Kelių ir civilinės aviacijos departamento direktorius Šarūnas Baublys „Kupiškėnų mintims“ patvirtino, kad tokia galimybė tikrai yra. Anot jo, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo penktuoju straipsniu, kiekvienas suinteresuotas subjektas turi teisę įstatymų numatyta tvarka kreiptis į teismą, kad būtų apginta pažeista ar ginčijama jo teisė arba įstatymų saugomas interesas.

„Tačiau noriu atkreipti dėmesį į Kelių eismo taisyklių 133 punktą. Jis nustato, kad, pasirinkdamas važiavimo greitį, vairuotojas turi atsižvelgti į važiavimo sąlygas, ypač vietovės reljefą, meteorologines sąlygas, transporto priemonės būklę ir krovinį. Taip pat reikia įvertinti eismo intensyvumą, kad būtų galima sustabdyti transporto priemonę iki bet kurios iš anksto numatomos kliūties. Automobilis turi sulėtinti greitį ir prireikus sustoti, jeigu to reikia dėl susidariusių aplinkybių“, – sakė Š. Baublys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video