2024/09/23

Lygiosios: kiek santuokų, tiek ir ištuokų

Per praėjusius metus mūsų rajone gimė 175 vaikai, mirė 344 asmenys, užregistruotos 65 santuokos ir lygiai tiek pat ištuokų. Savo noru iš gyvenimo pasitraukė 18 asmenų: dvylika vyrų, keturios moterys ir du paaugliai (šešiolikmetis jaunuolis ir to paties amžiaus mergina) – tokią statistiką sužinojome apsilankę Civilinės metrikacijos skyriuje ir pasikalbėję su jo vedėja Birute Kopūstiene.

Gandrų keliais

Praėjusiais metais Civilinės metrikacijos skyriuje registruoti 175 naujagimiai (2008 m. – 178, 2007 m. – 156, 2006 m. – 193) – 82 berniukai ir 93 mergaitės. Pagal seniūnijas gimstamumas pasiskirstė taip: Alizavos seniūnija praturtėjo 17 naujagimių, Kupiškio seniūnija – 34, Noriūnų – 19, Skapiškio – 11, Subačiaus – 24, Šimonių – 12, Kupiškio miestas – 67.

Rajone gimė keturios poros dvynukų (2008 m. – dvi poros). Mergaičių porelė gimė Alizavos seniūnijoje, berniukų porelė – Noriūnų seniūnijoje, Subačiaus seniūnijoje viena šeima džiaugiasi berniukų porele, o kita – gandro atneštu ryšulėliu su sūnumi ir dukra.

Dėl gimimo įtraukimo į apskaitą kreipėsi penkiolikos vaikų, gimusių užsienyje (po du – Ispanijoje ir Danijoje, trys – Šiaurės Airijoje, aštuoni – Didžiojoje Britanijoje), tėveliai.

Jauniausiai praėjusių metų gimdyvei buvo 15 metų, vyriausiai – 44 m. Jauniausias naujagimio tėtis buvo 15 metų, vyriausias – 56 m. Pernai iš viso gimdė septynios nepilnametės mamos, nepilnamečių tėvelių buvo du.

Vaikelio gimimą registravo 12 vienišų mamų. Per praėjusius metus 41 naujagimiui kartu su gimimu registruotas ir tėvystės pripažinimas. Vienam kūdikiui tėvystė nustatyta teismo keliu.

Įvaikinimo atvejų nebuvo.

Daugiausia, kaip ir ankstesniais metais, gimsta pirmagimių. Pirmojo vaikučio pernai susilaukė 73 mamos, antrojo – 66, trečiojo – 16, ketvirtojo – 10, penktojo – 4, šeštojo – 3 mamos. Aštuntąsias atžalas pagimdė dvi rajono gyventojos.

Vardų mados

Viena pirmųjų dovanų, kurią tėveliai įteikia savo vaikučiams, yra vardas. Kupiškėnai dažnai renkasi vardus, kurie savo populiarumo nepraranda jau labai daug metų. Iš populiariausių mergaičių vardų olimpo jau kelerius metus iš eilės nesitraukia Ugnė. Pernai šiuo vardu pavadintos penkios mergaitės. Po keturias mergaites gavo Kamilės, Godos, Adrijos, Urtės vardus, trys – Gabrielės. O apskritai, pasak skyriaus vedėjos B. Kopūstienės, kiek vaikų, tiek ir vardų: Gabija, Rugilė, Viktorija, Viltė, Silvija, Emilija, Augustė, Mingailė, Mantė… Iš retesnių paminėtini Arvilė, Keira, Neila, Eiva, Luna, Saireta, Ainė. Žmonėms vis dažniau emigruojant, retų vardų sąrašas dar labiau pasipildo – pernai registruota Rebeka Florentina, Patrika, Bela, Izabella.

Populiariausias praėjusiais metais berniuko vardas – Nojus. Jis pernai suteiktas net šešiems naujagimiams. Vyriškos lyties kūdikiams vėl suteikiami tokie tradiciniai vardai kaip Antanas, Jonas, Albinas, Mindaugas, Mažvydas, Laurynas, Faustas, Jokūbas, Gediminas. Iš retesnių paminėtini Severinas, Aironas, Nedas, Kamilis, Ryčis.

Liūdnoji statistika

Per praėjusius metus mirė 344 mūsų rajono gyventojai – 182 vyrai ir 182 moterys (2008 m. mirė 403 žmonės, 2007 m. – 372). Anapilin palydėti keturi kūdikiai – trys vyriškos lyties ir viena mergaitė. Noriūnų sen. registruotas paskendęs penkiametis.

Pernai savo noru iš gyvenimo pasitraukė 18 kupiškėnų (2008 m. – 12, 2007 m. – 16, 2006 m. – 15).

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video