2024/09/22

Problemų gali būti ateityje

Artėjant atostogų metui, Valstybinė gamtos apsaugos inspekcija nutarė patikrinti, ar prie visų valstybinių vandens telkinių poilsiautojai ar žvejai galės prieiti ar privažiuoti. Pernai buvo nemažai nusiskundimų, kad sodybų savininkai užtvėrė tvoromis nemažas teritorijas prie ežerų, todėl poilsiautojams sukėlė nepatogumų.

Tvora, „įlipusi“ į vandenį, buvo aptikta ir prie Kupiškio marių. Apie tai ir apie tvoros pašalinimo istoriją „Kupiškėnų mintys“ praėjusiais metais kelis kartus išsamiai informavo visuomenę.

Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija rajoninėms aplinkos apsaugos agentūroms išsiuntinėjo pavedimus patikrinti vandens telkinius, didesnius kaip 100 hektarų, ir pasižiūrėti, ar nėra dirbtinių kliūčių prieiti prie jų.

Panevėžio RAAD Kupiškio rajono agentūros vedėja, vyriausioji valstybinė aplinkos apsaugos inspektorė Vita Stančikienė „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad rajone yra tik vienas Lėvens tvenkinys, kurio plotas didesnis nei 100 hektarų. Kiti tvenkiniai yra daug mažesni.

Balandžio pradžioje Lėvens tvenkinį inspektoriai apvažiavo sausuma ir jokių pažeidimų nepastebėjo. Kupiškio seniūnijos teritorijoje poilsiavietės yra paruoštos sezonui ir jau laukia poilsiautojų. Kai kuriose jau yra ir paruoštų malkų šašlykams kepti.

Praėjusią savaitę V. Stančikienė su Gyvosios gamtos inspektoriais Lėvens tvenkinį apiplaukė kateriu. Vedėja sakė, kad prie marių rado tik tris tvoromis aptvertas sodybas, bet ir čia yra palikti priėjimai prie marių. Apsauginėje juostoje tvorų nebuvo pastebėta. Nerasta ir kitokių savavališkų statinių.

Vedėja pasakojo, kad toje vietoje, kur pernai tvora „brido“ į vandenį, užtvaros nebėra, bet ten pasodinti maži erškėčiai. Kai jie paaugs, kažin, ar ten bus galima praeiti, bet nėra jokių normatyvinių dokumentų, kuriuose būtų nurodyta, kad prie vandens tvenkinio negalima sodinti augalų. Atrodo, kad žmogus bus išmąstęs, kaip jam susitvarkyti ir įgyvendinti savo norus, nepažeidžiant įstatymų.

V. Stančikienė mano, kad didelių problemų prie marių nėra todėl, kad Lėvens tvenkinys yra dar nesenas. Upė buvo užtvenkta tik 1986 metais. Žemė prie jo buvo pradėta grąžinti dar vėliau. Kaip tik šiuo metu vyksta vietos parinkimas būsimoms sodyboms. Tada, kai sodybos bus pastatytos, problemų dėl aptvarų gali atsirasti. O gal jų savininkai bus sąmoningi ir nekels rūpesčių nei gyventojams, nei aplinkosaugininkams.

Dabar Savivaldybė yra skyrusi apie 80 hektarų plotą rekreacijai. Ta žemė nebus privatizuojama, ir poilsiautojams leisti laiko gamtoje čia niekas neturėtų trukdyti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video