2024/09/22

Kaip danguj, taip ir ant žemės?

Balandžio 16-17 dienomis Vilniuje vyko Lietuvos užsienio politikos aktualijų aptarimas su regioninės žiniasklaidos atstovais, kurį organizavo Užsienio reikalų ministerija (URM). Susitikome su įvairaus rango politikais, valdininkais. Kaip jau rašėme „Kupiškėnų minčių“ šeštadienio numeryje, lankėmės ir pas LR Prezidentą Valdą Adamkų. Kitą dieną buvome LR Vyriausybės rūmuose ir turėjome galimybę išklausyti premjerą Gediminą Kirkilą. Užsienio reikalų ministerijoje diskutavome apie Lietuvos vaidmenį Europoje, klausėmės Aleksandro Abišalos paskaitos „Energetinio saugumo aktualijos“.

Tendencijos ir perspėjimai

Praktiškiausia renginio dalis vyko su URM konsulinio departamento darbuotojais. Palietėme skaudžiausias ar dažniausiai pasitaikančias bėdas tautiečiams išvykus į užsienį. Pirmu pavyzdžiu buvo prisimintas mūsų kraštietis Saulius Marcinkevičius, parkulniavęs iš Vokietijos namo pėstute. Be statistinių skaičių, išgirdome naujausias sukčių ir nusikaltėlių veiklos tendencijas, kurių išradingumui ribų nėra. Šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse labai suaktyvėjo taip vadinamų narkotikų kurjerių veikla. Aukas šie veikėjai dažniausiai suranda atokesniuose miestuose ir miesteliuose. Nusižiūrėtą žmogų užkalbina ir nekaltai pasiūlo pakeliauti po egzotiškas šalis. Ypatingai po Pietų Amerikos valstybes. Na, o už galimybę pakeliauti nemokamai, paprašoma parvežti, t. y. pravežti pro sieną truputį, nors nedidelį kiekį, narkotikų.

Kita negera tendencija – Lietuvoje padaugėjo fiktyvių vedybų. Mūsų merginos, greičiausiai už tam tikrą atlygį, išteka už asmenų (daugiausiai tai piliečiai iš musulmoniškų kraštų) , kurie jau tą pačią dieną po tuoktuvių išskrenda sau į kokią nors Angliją ar kitas Europos šalis. Merginos lieka nesusitvarkiusios dokumentų, vėliau turi įvairiausių tesinių problemų. Ir lieka mūsų lietuvaitės su egzotiškomis pavardėmis ir miglota ateitimi…

Konsulinio departamento specialistai ragino piliečius, susiruošusius aplankyti svečiąsias šalis, daugiau domėtis tiek savo teisėmis, tiek valstybės, į kurią vykstama, papročiais, specifika bei įstatymais.

Yra ir gerų žinių

Susitikimas su Ministru Pirmininku G. Kirkilu vyko LR Vyriausybės rūmuose, posėdžių salėje. Tąkart žurnalistai išbandė mūsų ministrų kėdžių minkštumą. Premjero atstovė spaudai išdalino šviežiai atspausdintą 2007 m. Vyriausybės ataskaitą. Įžanginėje savo kalboje Vyriausybės vadovas glaustai ir lakoniškai peržvelgė praėjusių metų rezultatus ir tęstinius projektus. Kelis iš jų paminėsime. Kaip vieną pagrindinių iššūkių, siekiant sustiprinti šalies ūkio konkurencinį potencialą, paminėjo studijų ir verslo centrų (slėnių) kūrimo koncepciją. Plėtojant šių slėnių vizijos įgyvendinimą, tikimasi susigrąžinti į Lietuvą išvykusius mokslininkus bei specialistus. Kaip prioritetinį energetikos srities projektą premjeras paminėjo elektros tilto į Lenkiją statybą. Tam jau skirti pinigai. Gera žinia besirengiantiems ar ieškantiems galimybių renovuoti būstus. Šiems projektams valstybė teiks padidintą paramą (nuo 30 iki 50 proc). Brangstant energijos ištekliams būstų modernizavimas tik aktualės. Taip pat padidintos lėšos šiai programai įgyvendinti (nuo 7 mln. litų iki 15,7 mln.litų).

Pilki keleliai dulka

Valandą trukusiame susitikime turėjome progą kelti problemas, kurios kamuoja regionus. Kartu su kolegomis iš aplinkinių rajonų „Kupiškėnų mintys“ pasiteiravo dėl kelių remontui skiriamo ypač skurdaus finansavimo. Pajuokavus, kad nors ir tiesūs kupiškėnų „kelaliai“, ale jau neišvažiuojami, premjeras pasižadėjo šiuo klausimu kuo skubiau pakalbėti su Susisiekimo ministru Algirdu Butkevičiumi. Savo ruožtu G. Kirkilas pastebėjo, kad savivaldybės vietose linkę neišnaudoti socialinių fondų pinigų, o finansų ministras esą ne kartą premjerui teigęs, kad savivaldybės galėtų drąsiau skolintis iš Vyriausybės ir pasinaudojusios paskolomis susitvarkyti vietos ūkio reikalus.

Žurnalistai ir leidėjai, priklausantys Nacionalinei miestų ir rajonų laikraščių leidėjų asociacijai, kurių dauguma ir dalyvavo šiame renginyje, principingai kėlė brangstančių pašto paslaugų kainų klausimus ir kvietė Vyriausybę iš esmės šiuos reikalus spręsti. Taip pat buvo įteiktas raštiškas paklausimas, kuriame prašėme paaiškinti, kodėl LR Vyriausybė, tap pat ir ministerijos, departamentai apie savo veiklą ir rezultatus skelbia tik nacionaliniuose dienraščiuose, jei didžiausius tiražus, bendrai sudėjus, turi regioniniai ir vietiniai laikraščiai. Vadinasi, didžiosios dalies šalies gyventojų ši informacija nepasiekia. Lauksime rezultatų.

Kadangi tą dieną jau po valandos veiklos ataskaitos aptarimo laukė Seimo nariai, paklausėme, ko tikisi premjeras – švilpimų ar plojimų.“Nesu nei aktorius, nei menininkas, nei man tų plojimų reikia“, – atsakė G.Kirkilas, dar kartą išreiškęs apgailestavimą, kad su Seimo nariais Vyriausybė neturi racionalios diskusijos, ir išskubėjo ruoštis susitikimui.

——-
Autorius: Nomeda Simėnienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video