2024/09/22

Jubiliatė vykdo pažadą – nekopijuok

Praėjusį šeštadienį Kupiškio etnografijos muziejuje tvyrojo jauki, šeimyniška atmosfera, buvo daug šypsenų ir nesumeluoto nuoširdumo. Mat pasveikinti tautodailininkės Renės Sriubiškienės jubiliejinės parodos atidarymo proga suvažiavo, suėjo ne tik artimieji, kaimynai, kolegos, kiti kupiškėnai, bet ir gimtinės žmonės iš Daupelių bei Pandėlio.

Parodoje eksponuojama 80 paveikslų, sukurtų įvairia technika 1990-2008 m.

Šiemet gegužės 10 d. R. Sriubiškienė švęs 70-etį. Moteris yra kilusi iš garsiosios menininkų Bičiūnų giminės. Jos, kaip tapytojos, talentas prasiveržė sulaukus 46-erių metų. Pirmuosius paveikslus, kuriuose atsispindėjo gamtos grožis, tautodailininkė nutapė guašu 1981 m. Po metų Kupiškio viešosios bibliotekos salėje buvo surengta jos pirmoji personalinė paroda.

Menininkė tapybos paslapčių sėmėsi įvairiuose seminaruose, pleneruose iš pripažintų menininkų Jono Rudzinsko, Kazimiero Naruševičiaus, iš daugiau patirties turinčių tautodailininkų.

Pati R. Sriubiškienė savo kūrybą vertina labai kritiškai. Jos darbuose vyrauja realistiniai peizažai ir natiurmortai. Pastarųjų metų darbuose pastebimas posūkis abstrakcijos, simbolizmo link.

Pasak Etnografijos muziejaus specialistės Aušros Jonušytės, parengusios R. Sriubiškienės jubiliejinės parodos katalogą, tautodailininkė aliejiniais dažais dirbti mokėsi ilgai ir kantriai, įgydama vis daugiau žinių ir patyrimo taip reikalingo kruopščiai tapant drobėje. Vėliau nutarė išbandyti pastelę, kuri tapo jos mėgstamiausia tapybos technika.

Nuo 1989 m. R. Sriubiškienė yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Kasmet dalyvauja rajoninėse ir zoninėse parodose. Jos paveikslai eksponuoti Latvijoje, Prancūzijoje. Kūryba gerai įvertinta Raseiniuose 2004 m. surengtoje parodoje, skirtoje Maironio 150-osioms gimimo metinėms. Aukštaitijos tautodailininkų K. Šimonio vardo tapybos ir grafikos darbų parodoje-konkurse R. Sriubiškienei įteiktas Lucijaus ir Vandos Šimonių įsteigtas prizas.

Per parodos atidarymą jubiliatė sakė, kad jai labiausiai įstrigęs kolegų pamokymas – „niekada nekopijuok, daryk taip, kaip pačiai atrodo, antraip kūriniai nebus tavo“. Paklausta apie kūrybinius planus, R. Sriubiškienė tik šypsojosi ir tepasakė, kad iš visų jėgų stengsis kai ką padaryti, bet ką yra sumaniusi, – nesakys. Šiuo metu ją yra užvaldęs noras kuo tobuliau įvaldyti pastelės techniką.

Jubiliejaus proga už rajono meninę sklaidą, aktyvų dalyvavimą rajoninėse, respublikinėse ir tarptautinėse parodose R. Sriubiškienei įteiktas Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus padėkos raštas.

Ne tik dailininkės, bet ir daugeliu kitų talentų apdovanotos tautodailininkės svečiai po oficialaus parodos atidarymo buvo pakviesti pasivaišinti jos pačios ruoštu maistu. Išskirtinę vietą ant vaišių stalo užėmė naujas ponios Renės kulinarinis šedevras – didžiulis rožių žiedais tarsi ištapytas tortas.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video