2024/09/22

Apie smulkųjį verslą Kupiškyje (I)

Kupiškyje sparčiai daugėja didelių prekybos centrų – mažo miestelio įvairių sričių rinkas užima didelių įmonių kapitalas, todėl sunkiai gali su jomis konkuruoti smulkieji verslininkai. Kokia smulkiojo verslo situacija ir perspektyvos rajone, domėjomės VšĮ Kupiškio rajono verslo informacijos centre.

Statistika

2007 metų pabaigoje Kupiškio rajone yra registruotas 751 ūkio subjektas, veikiančių – 353. Tik viena įmonė – UAB „Durpeta“ turi daugiau kaip 250 darbuotojų. Net 189 įmonėse dirba iki 4 darbuotojų, trijose – per šimtą. Įmonė, kurioje dirba mažiau, kaip 50 darbuotojų, turi mikroįmonės statusą, o jų mūsų rajone 42 procentai.

Lygint 2007 ir 2006 metus, pastebima tendencija, kad daugėja uždarųjų akcinių bendrovių ir po truputį mažėja įmonių, turinčių individualios įmonės statusą. Galbūt taip yra todėl, kad individualios įmonės savininkas už savo veiklą atsako ne tik įmonės, bet ir savo turtu, o akcinės bendrovės, tik bendrovės turtu.

Padaugėjo įmonių atliekančių apdirbamosios gamybos, statybos darbus, sumažėjo besiverčiančių didmenine ir mažmenine prekyba.

Kupiškio rajonas Panevėžio apskrityje pirmauja pagal tiesioginių užsienio investicijų vienam gyventojui skaičių. Mūsų rajono gyventojui tenka 1 453 litai. Mus lenkia tik Panevėžio miestas – 4 032 Lt. Vienam gyventojui. Kitų apskrities rajonų tiesioginės užsienio investicijos gana mažos: Panevėžio rajone – 22, Rokiškio – 16 litų vienam gyventojui.

Verslo galimybės rajone

Siekdamas išanalizuoti rajono ekonominės plėtros problemas, nustatyti vystymosi tendencijas ir veiklos rūšis, kurios ateityje rajonui duos didžiausią naudą, Kupiškio rajono verslo informacijos centras, vadovaujant „Konsultus“ ekspertams, 2007 metais parengė Kupiškio rajono investicijų galimybių studiją. Buvo atlikta esamos situacijos analizė, apklausti verslininkai apie šiuo metu esančią verslo situaciją Kupiškyje, kokios verslo perspektyvos, naujų verslų kūrimo galimybės, kokios problemos kyla plėtojant verslą. Atlikus stiprybių, silpnybių, galimybių ir grėsmių (SSGG) analizę, buvo įvardyti privalumai ir kliūtys plėtoti verslui. Kaip viena iš stiprybių, paminėta tai, kad rajone yra išvystyta pramonė, nėra saugomų teritorijų, todėl dėl griežtesnių aplinkosauginių reikalavimų nėra ribojamos sąlygos verslo plėtrai. Silpnybė – didelė gyventojų emigracija (ypač jaunimo) iš regiono ir Lietuvos, mažas vietinių įmonių investicinis pajėgumas ir mažas rajono investicinis patrauklumas šalies vidaus investicijoms.

Veiklos įvairovė

Įmonių veikla gana įvairi. Kupiškėnai gamina medinius žaislus, surenkamas saunas, kubilus, nestandartinius vielos gaminius baldų pramonei, reklamai, interjerui. Dvi įmonės plėtoja paminklų gamybą. Ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomos AB „Dastros medis“, UAB „Slavita“, UAB „Durpeta“, kuri 2006 metais pirmoji Lietuvoje sertifikavo Šepetos durpyno durpes ekologinei žemdirbystei plėtoti. Vienos iš seniausių Kupiškyje veikiančių įmonių, UAB „Kupiškio plytų gamykla“, produkcija savo pirkėją suranda nesunkiai. Nors ir mažinanti savo pajėgumus, bet dar dirbanti pirmoji Kupiškio rajone užsienio kapitalo įmonė UAB „Ochoco lumber“ įvardijama ne tik kaip puiki investicijų realizavimo galimybė, bet ir dviejų kultūrų bendradarbiavimo pavyzdys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video