2024/09/22

Apie integraciją kasdien

Po ataskaitinės konferencijos Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos pirmas renginys kitą savaitę – turistinė išvyka į Krokuvą (Lenkiją), taip pat jau prašoma registruotis ir norinčiuosius, kaip ir ankstesnėmis vasaromis, keletą dienų praleisti pajūryje.

“Nežinau, ką pasakytų mūsų nariai, jeigu tokių išvykų neorganizuočiau, – vėliau dalijosi mintimis šios sąjungos pirmininkė Palma Skrebienė, – nors nusistebėjimą tokiu aktyvumu kartais galima priimti ir kaip priekaištą, jog vietoje per mažai nuveikiame„.

O iš tikrųjų, pasak pirmininkės, darbuojamasi pagal turimas programas, vedančias į vieną tikslą – bičiuliško bendradarbiavimo ir integravimosi į visuomenę. Nuo užsisklendimo savyje, nuo vienišumo sergsti vieni kitus.

Pernai buvo susitelkusios trys savitarpio pagalbos grupės – širdies ir kraujagyslių ligų, asmenų su judėjimo negalia ir kamuojamų sąnarių ligų. Kas mėnesį susitikdami jie bendravo prie arbatos puodelio, dalijosi liaudies medicinos receptais, kurių naudingumu patys buvo įsitikinę.

Neįprastas buvo projektas “Pažink negalią„. Kai kas net abejojo, ar tokios veiklos reikia, kam vaikus, paauglius nuteikinėti, jog jiems gali būti lemta susigrumti su sunkia dalia. O šitas tikslas labai kilnus – įteigti, jog ir sunkios fizinės būklės žmogus neturėtų palūžti, prarasti vilties susikurti visavertį ir asmeninį gyvenimą.

Pastaraisiais metais projekto “Pažink negalią„ renginiai, pasakojo P. Skrebienė, vyko Rudilių Jono Laužiko, Noriūnų Jono Černiaus pagrindinėse mokyklose, Subačiaus gimnazijoje. Kone su dviem šimtais moksleivių bendravo neįgalieji panevėžiečiai Sigita ir Arvydas Markevičiai – buvusi garsi sportininkė ir muzikiniais gabumais žinomas jos vyras.

Kupiškio KŽSN sąjungoje jauno amžiaus žmonių net keliolika, turi ką pasveikinti sutuoktuvių progomis ar jaunai šeimai susilaukus kūdikio, apskritai neįgaliųjų šeimoms skiriama dėmesio. Antai Janiną ir Algimantą Žuolius su šia organizacija sieja dukters negalia, tačiau švęsdami santuokos jubiliejinę sukaktį buvo pasveikinti sąjungos atstovų. Pirmininkė, administracijos darbuotojai dalyvauja renginiuose, kai savo kūrybiniais laimėjimais džiaugiasi sąjungos nariai tautodailininkai Alfonsas Blažys, Vytautas Pastarnokas bei kiti.

Laisvalaikio pomėgiais užsiiminėti, tobulėti turi sąlygas kiekvienas narys. Jie buriasi į mezgėjų, dailės studijos, teatralų, muzikavimo – kaimo kapelos, vokalinio ansamblio – kolektyvus.

Į būstinę sąjungos nariai užsuka įvairių paslaugų – informavimo, tarpininkavimo ir atstovavimo, interneto, kopijavimo, transporto organizavimo ir kt. O pati dažniausia paslauga – tai skalbimo. Iš viso su reikalais į administraciją kreipėsi per du šimtai narių, pagelbėta jiems per tūkstantį kartų. Jaunesnio amžiaus sąjungos nariams būdinga mokytis seminaruose, antai net 17 žmonių baigė Panevėžio neįgaliųjų verslo plėtros centro raštvedybos pagrindų kursus.

Dalijimasis organizacinio darbo, meninės, sportinės veiklos patirtimi kupiškėnus suartina ir su kitų rajono neįgaliųjų sąjungomis – Zarasų, Ukmergės, Utenos, Telšių, Raseinių, Elektrėnų.

Kiekvieną rudenį P. Skrebienės rūpesčiu į Šiluvos atlaidus nuvyksta tiek maldininkų, kiek yra pageidaujančių, o jų pernai susidarė net pusantro šimto žmonių, visada yra norinčių dalyvauti ir Aušros Vartų iškilmingose pamaldose.

Kelinta vasara Palangoje organizuotai poilsiauja apie šimtas bendruomenės narių. Šio sambūrio mūsų rajono neįgalieji nepraleidžia progų dalyvauti renginiuose, kuriuose skiriamų vietų ir žmonėms su negalia – sostinės “Siemens„ arenoje, pramoginiuose renginiuose Kauno salėse bei didmiesčiuose vykstančiose akcijose neįgaliųjų reikalavimams pristatyti, jų teisėms ginti, taip pat mėgėjiško teatro šventėje “Akimirkų lietus„.

Pastaruoju metu šiai mūsų rajono nevyriausybinei organizacijai priklauso 241 narys. Dešimtadalis jų – sunkios negalios asmenys, kurie kasmet bent po du kartus aplankomi namuose, sužinoma, kokia parama jiems reikalingiausia.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video