2024/09/22

Juodasis konservatorių ketvirtadienis

Ketvirtadienį vyko rajono Savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo apsvarstyta per penkiasdešimt klausimų. Posėdis buvo išties nesėkmingas gausiausiai opozicijos frakcijai – konservatoriams.

Liko prie sudužusios geldos

Jau svarstant pirmą darbotvarkės klausimą nepavyko konservatorių manevras.

Politikams sudarinėjant darbo grupę Tarybos veiklos reglamento pataisoms rengti, jos pirmininkas Jonas Jarutis pasiūlė įtraukti į grupę Tarybos narius Joną Blaževičių, Povilą Gurklį, Albiną Vaižmužį, Virginijų Andrijauską, Valentiną Beinorį ir Savivaldybės administracijos teisininkę Vidą Mičiūdienę.

Konservatoriai vietoje savo frakcijos nario V. Beinorio, kuris, neva, nenorėjo būti šios grupės narys, pasiūlė į jo vietą Vytauto Mockaus kandidatūrą. Tokiu būdu V. Beinorio kandidatūros tarp pretendentų į darbo grupės narius nebeliko.

Tarybos nariams balsuojant už kiekvieną kandidatūrą atskirai, reikiamą balsų skaičių surinko visi kandidatai, išskyrus V. Mockų. Tokiu būdu nė vienas gausiausios opozicinės frakcijos atstovas nedalyvaus rengiant pakankamai reikšmingas tolesniam Tarybos darbui reglamento pataisas.

Seniai žinomas posakis „gera pradžia – pusė darbo“, bet jei pradžia prasta, nieko gero nereikia tikėtis ir toliau. Tai puikiai iliustravo tolesnė posėdžio eiga.

Ilgiausiai svarstytas projektas

Šiame Tarybos posėdyje ne vienas sprendimas buvo aptarinėjamas gana ilgai, bet daugiausiai diskusijų susilaukė Kultūros, švietimo, sporto ir teisėsaugos komiteto pirmininko V. Mockaus pristatytas projektas dėl mokytojų ir klasių vadovų išlaidų kompensavimo 2008 metais.

Projektas buvo svarstomas kone valandą, bet taip ir nebuvo priimtas. Taip konservatoriai patyrė dar vieną pralaimėjimą.

Švietimo komitetas siūlė kompensuoti rajono mokyklų mokytojams kanceliarinių prekių išlaidas – 10 litų per vieną mokslo metų mėnesį. Be to, jie siūlė kompensuoti klasių vadovų ryšių išlaidas po 10 litų kas mėnesį, jei klasėje yra iki 12 mokinių, ir po 25 litus, jei klasėje mokosi daugiau nei 12 moksleivių.

Jei Taryba būtų patvirtinusi tokį siūlymą, iš rajono biudžeto per metus būtų tekę atseikėti 56 420 litų.

Nors siūlomos kompensacijos mokytojams ir buvo juokingai mažos, dėl jų įsiplieskė kova su barniais ir net ašaromis.

Pozicija įžvelgė, kad tas siūlymas yra grynai politinis reikalas, kuriuo konservatoriai nori gauti politinių dividendų mokytojų sąskaita. Tarybos narys Jonas Blaževičius negalėjo suprasti, kur buvo švietimo komitetas, kai Taryba visai neseniai svarstė biudžetą. Tada ir reikėjo pateikti siūlymus.

Konservatorių frakcijos narys Julius Alekna, svarstant šį klausimą, bandė sužaisti atviromis kortomis. Jis sakė suprantąs, kad valdantieji atsidūrė jiems nepalankioje situacijoje, nes pavyko rasti tokį dalyką, kuris yra reikalingas ir visuomenei, ir projekto pristatytojas V. Mockus gerai atrodytų sprendimą patvirtinus.

Valdančiosios daugumos tokie ir kitokie pasvarstymai neišvedė iš pusiausvyros. Iš jos pusės nuskambėjo motyvai, kad pritarti sprendimui nėra jokio reikalo, nes iki šiol niekas tokios problemos nekėlė, prašymų nei iš mokytojų, nei iš mokyklų vadovų nebuvo sulaukta. Be to, direktoriai nemato jokių problemų dėl pasiskambinimų telefonais (mokyklose yra ir mobilieji telefonai).

Galutinį tašką beveik valandą trukusiems to klausimo svarstymams padėjo meras. Jis Tarybos narius informavo, kad praėjusių metų pabaigoje mokytojai gavo 30 procentų atlyginimo dydžio išmokas. Tai yra daugiau nei dabar siūlo opozicija. Visai tikėtina, kad ir baigiantis šiems mokslo metams mokytojai vėl gaus panašias išmokas.

Po to diskusijos, kaip reikėjo tikėtis, baigėsi. Tarybos narių dauguma nepalaikė komiteto pateikto siūlymo.

Bus dar vienas prekybos centras

Baigiantis posėdžiui, politikai uždarajai akcinei bendrovei „Baltisches Haus“ leido rengti detalųjį planą jos sklypų sujungimo, tvarkymo ir naudojimo režimui nustatyti.

Ši bendrovė yra įsigijusi dešimt sklypų Gedimino ir Užkapio gatvėse. Po šio Tarybos leidimo Gedimino gatvės 41, 43, 45 ir 47 bei Užkapio gatvės 9, 11, 13, 15 ir 17 namų sklypai bus sujungti į vieną. Senieji čia esantys namai jau pradėti griauti.

Nugriovus namus, bus pradėtas statyti nedidelis, apie 800 kvadratinių metrų, „Iki“ centriukas su kavine ir kitais traukos objektais.

Nors politikai ir abejojo, ar Kupiškyje dar reikia vieno prekybos centro, bet jo statybai neprieštaravo. Jie tik atkreipė dėmesį į tai, kad su investuotojais reikės rimtai pasiderėti dėl to, ką miestas gaus už leidimą statyti.

Apie kai kuriuos kitus Tarybos posėdyje priimtus sprendimus skaitykite kitą savaitę.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video