2024/09/22

Siaubingas nusikaltimas ištirtas

„Kupiškėnų mintys“ praėjusį pavasarį rašė apie žiaurų nusikaltimą, kai keturi jauni, bet jau daugybę kartų teisti, kupiškėnai nužudė jauną vyrą Vytautą Šabanską.

Nustatyta: pradžioje buvo išžagintas, o vėliau paskandintas

Iš pradžių manyta, kad V. Šabanskas dingo be žinios. Buvo pradėtos jo paieškos. Praėjus dviem savaitėms po to, kai jaunuolis dingo, jo kūnas rastas Lėvens upėje. Įtarta, kad žmogus buvo nužudytas.

Šį nusikaltimą rajono kriminalistai gana greitai atskleidė. Keturiems įtariamiesiems Grigorijui Djačenkai, gimusiam 1984 m., Armandui Červonikovui, gim, 1977 m., Gintautui Motiejūnui, gim. 1980 m., ir dar vienam nepilnamečiui vaikinui D. S. buvo pareikšti kaltinimai, kad gegužės 20 dieną prie Lėvens upės nužudė V. Šabanską, o jo kūną įmetė į vandenį. Iš pradžių įtariamieji buvo suimti, po to sulaikyti.

Šiuo metu tyrimas jau yra baigtas, visiems pareikšti įtarimai, įtariamieji susipažino su bylos medžiaga. Byla netrukus bus persiųsta į Panevėžio apygardos prokuratūrą kaltinamojo akto surašymui.

Rajono policijos viršininko pavaduotojas Linas Dovydėnas, kuruojantis kriminalinę policiją, „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad tyrimas buvo labai ilgas todėl, kad ilgai užtruko specifiniai teismo medicininiai tyrimai. Svarbu buvo nustatyti, ar V. Šabanskas buvo nužudytas, ar dar gyvas įmestas į Lėvens vandenis. Ekspertizė nustatė, kad nužmogėję nusikaltėliai savo auką dar gyvą įgrūdo į upę.

Įtariamieji pasakojo, kad jie galvojo, jog jaunuolį į vandenį įmetė jau nebegyvą. V. Šabanską mušė ir spardė visas ketvertas, o vėliau du iš jų – nepilnametis ir G. Djačenko – kūną įmetė į upę. Beje, tyrimas nustatė, kad tai buvo padaryta būtent nepilnamečio iniciatyva, kuris buvo geriausiai pažįstamas su nužudytuoju. Dėl to šiems dviem pareikštas kaltinimas dėl bejėgiškos būklės žmogaus nužudymo. Visi keturi egzekucijos dalyviai taip siekė nuslėpti kitą nusikaltimą. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad prieš nužudymą auka buvo išprievartauta. Įtarimas dėl šio nusikaltimo yra pareikštas A. Červonikovui.

Po prievartos akto įtariamieji sumušė jaunuolį. Kai jis bandė pabėgti, buvo pagautas, dar kartą žiauriai sumuštas iki sąmonės netekimo ir galų gale paskandintas.

Rekordinis nusikaltimų skaičius

Vienas iš tos nusikalstamos grupės veikėjų A. Červonikovas iš įkalinimo vietos buvo paleistas praėjusių metų balandžio 2 dieną. Žmogžudystė, nuo kurios pradėjo vytis nusikaltimų siūlai, buvo įvykdyta gegužės 20 dieną. Kriminalistai, pradėję tirti žmogžudystės bylą, išsiaiškino, kad per tą pusantro mėnesio A. Červonikovas, be minėto nusikaltimo, išžagino nepilnametę ( už tai jam yra paskirta aštuonerių metų bausmė), plėšė ir vogė. Įtariama, kad per pusantro mėnesio, kada buvo laisvėje, jis įvykdė kone dvidešimt nusikaltimų. Vadinasi, nusikaltimus jis darė dažniau nei kas antrą dieną.

Prieš minimus nusikaltimus A. Červonikovas jau buvo teistas penkis kartus. Vos trisdešimtmetį perkopęs V. Červonikovas zonoje jau yra praleidęs 11 metų.

Jo kompanija irgi nėra pėsčia. G. Djačenko teistas septynis kartus, G. Motiejūnas – keturis kartus. Net ir nepilnametis teisėsaugos dėmesio yra susilaukęs septynis kartus.

Pasak L. Dovydėno, tai kompanijai gresia solidžios bausmės. Už įvairius pateiktus kaltinimus vieni iš jų gali būti pasodinti už grotų nuo 8 iki 12 metų, o kiti uždaryti iki gyvos galvos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video