2024/09/22

Streikui ruošiasi ir mūsų rajono mokytojai

Nerimsta diskusijos dėl mokytojų streikų. Ypač aktyvūs Žemaitijos mokytojai. Vasario 22 dieną Ukmergėje vyko Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos konferencija, kurioje po ilgų diskusijų pritarta vyriausybės ilgalaikei programai dėl mokytojų darbo užmokesčio didinimo, o streikų klausimas liko kiekvieno rajoninio susivienijimo reikalas.

Pagrindas streikuoti – yra

Pasak Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Kupiškio rajono susivienijimo pirmininkės Reginos Bartienės, šiandien mokytojo atlyginimas nesiekia net šalies vidurkio. Dėl nedidelių atlyginimų į mokyklas neina dirbti jauni specialistai, todėl jaučiamas mokytojų stygius. Kiekvienais metais didėja mokytojams keliami reikalavimai, darbų apimtys, kurios neatitinka apmokėjimo už atliktą darbą. Mokytojas jaučiasi nesaugus, nes jo darbą gali tikrinti ir kritikuoti kas tik nori. Vyrauja skeptiškas visuomenės požiūris į pedagogą. Manoma, kad jis dirba pusę dienos, o atostogų – „kalnai“.

„Ar kas mato, kada mokytojas taiso sąsiuvinius, kontrolinius darbus, pildo pažymių knygeles, vyksta su mokiniais į ekskursijas, bendrauja su tėvais. Tam dažnai prireikia vakaro, išeiginių dienų. Kad bent dalinai galėtų gyventi kaip normalūs žmonės, mokytojai dirba dviem etatais“, – vardijo mokytojų bėdas R. Bartienė.

Laukia atsakymo

Kadangi Kupiškio pedagogų profesinės sąjungos grandis yra labai silpna, nes mažai profesinių organizacijų, tai palaikyti žemaičius, ir organizuoti įspėjamąjį streiką nusprendė tik Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės mokyklos mokytojai. Jie vasario 25 dieną mokyklos direktoriui Rimvydui Latviui įteikė reikalavimus, ir laukia atsakymo, kuris kaip tikimasi bus žinomas kovo 3 dieną. Vienas iš reikalavimo punktų – pedagogų tarifinis atlygio koeficientas 20 procentų turi didėti ne nuo 2008 metų rugsėjo 1 dienos, bet nuo 2008 metų kovo 1 dienos visiems pedagogams vienodai. 2009 metais tarifinio atlygio koeficientas 20 procentų turi didėti nuo sausio 1 dienos, o ne nuo rugsėjo 1-osios. Neįvykdžius šių reikalavimų, bus ruošiamasi streikui.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video