2024/09/22

Po biudžeto patvirtinimo Leonas Apšega apskundė Vytautą Mockų

Praėjusią savaitę vyko rajono Savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo tvirtinamas 2008 metų biudžetas. Nors biudžeto patvirtinimas, ko gero, yra svarbiausias Tarybos metų darbas, jis nesukėlė didelių ginčų ir buvo patvirtintas gana ramiai. Tuo tarpu, svarstant keletą kitų klausimų, liepsnojo aistros.

„Kupiškėnų mintys“ apie rengiamą biudžeto projektą ir jo formavimo principus kelis kartus jau rašė. Tarybai pateiktas projektas iš esmės nesiskyrė nuo to, kuris spaudoje jau buvo aptartas.

Vieniems biudžetas geras, kitiems – sudarytas badmiriavimo dvasioje

Biudžeto projektą pristačiusi Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė kalbėjo, kad 2008 metais numatoma 56 milijonai 778 890 litų pajamų ir tiek pat išlaidų. Kaip jau įprasta, beveik pusę rajono biudžeto suvalgys švietimo sistema. Detaliai pristačiusi numatomas pajamas ir išlaidas, N. Jaruševičienė pripažino, kad situacija ir šiais metais bus įtempta.

Tarybos opozicinės konservatorių frakcijos lyderis Vytautas Mockus, kalbėdamas apie biudžeto projektą, sakė, kad tai yra ėjimo pasroviui projektas. Jo žiniomis, kituose rajonuose sudarant biudžetą yra priiminėjami kur kas drąsesni sprendimai. Tuo tarpu mūsų rajono biudžetas sudarytas be polėkio, badmiriavimo dvasioje, prie jo dirbta atmestinai. Jo nuomone, įtarimų kelia ir tai, kad tą dieną, kai reikia svarstyti tokį rimtą klausimą, pateikiama dar penkiasdešimt kitų, todėl Tarybos nariai neturi galimybių rimtai aptarinėti projektą.

Konservatorius stebėjosi, kad valdžioje esantys valstiečiai nesirūpina kaimu, kuriame keliai yra tragiškos būklės, medicinos punktai prasti, vandens kokybė bloga. Jis sakė, kad negali balsuoti už tokį biudžetą, kuriame 4 procentiniais punktais nusmuko lėšos švietimui, o poilsiui ir valdymui padidėjo.

Į tokius opozicijos priekaištus valdančioji dauguma pasižiūrėjo ramiai. Tarybos Ekonomikos, finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas Virginijus Andrijauskas, kuris buvo darbo grupėje, rengusioje biudžeto projektą, sakė, kad tada, kai reikėjo dirbti prie projekto, jo rengėjai negavo jokių pasiūlymų iš Tarybos frakcijų. Todėl į dabar reiškiamus kažkokius abstrakčius kaltinimus šis politikas nebuvo linkęs rimtai žiūrėti.

V. Andrijauskui pritarė ir meras Jonas Jarutis. Jis atmetė V. Mockaus kaltinimus, kad į biudžeto projektą buvo žiūrima atmestinai. Priešingai – buvo sudaryta dar didesnė darbo grupė, bet iš komitetų pastabų bei pasiūlymų ji nesulaukė.

Iš esmės tuo biudžeto svarstymas ir buvo baigtas. 15 Tarybos narių balsavo už jį, 8 susilaikė, prieš projektą nebalsavo niekas.

L. Apšega apskundė V. Mockų

Sena karšta dviejų rajono politikos senbuvių Leono Apšegos ir Vytauto Mockaus meilė jau ne kartą yra aprašyta, apdainuota, net ir apifotografuota.

Šis Tarybos posėdis vyko per Šventą Valentiną – Įsimylėjėlių dieną, todėl buvo galima laukti, kad tikėtini didesni meilės blyksniai nei buvę iki šiol. Taip ir atsitiko. Konservatorių lyderis posėdžio metu ne kartą paleido replikas buvusiam merui. Šis iš pradžių bandė atsikirtinėti, bet vėliau, matyt, trūko kantrybė. Jis čia pat ėmė ir parašė skundą Savivaldybės Politikų etikos komisijai. Bet netikėtai iškilo problema. Šios komisijos pirmininkė negalėjo jo priimti, nes pagal Bendrąsias nuostatas skundus turi priimti komisijos sekretorius, kurio paprasčiausiai dar nėra.

Tada eksmeras skundą įteikė Savivaldybės administracijai, kuri jį užregistruos ir perduos Politikų etikos komisijai.

Šio skundo nagrinėjimas bus pirmasis neseniai sukurtos komisijos darbas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video