2024/09/21

Ar sulauksime piliakalnio sutvarkymo?

Įprasta, kad apie Kupiškį kalbama kaip apie gražiai tvarkomą miestą. Tuo žavisi čionai atvykę svečiai, tuo puikuojasi ir patys miestelio gyventojai. Tad nereikia stebėtis, kai bet kokia netvarka tampa labai pastebima ir sulaukia kritikos ar nepasitenkinimo. Stebėtis verčia tik tai, kad šiukšlynus ar sulaužytus suolus, laiptų turėklus pastebi patys gyventojai, bet ne tarnybų atsakingų už tvarką ir švarą darbuotojai.

Šiukšlės ir netvarka nuo pavasario

Redakcijai skambinęs vienas Piliakalnio gatvės gyventojas piktinosi, kad nuo pat ankstyvo pavasario iki šiol tos pačios šiukšlės yra nuklojusios Kupiškio piliakalnį ir jo prieigas. Vyras pasakojo, kad piliakalnis apdergtas šiukšlėmis buvo ir per Kupiškio marių regatą ir per atvirą Lietuvos triatlono čempionatą.

Iš tiesų, pasižvalgius po piliakalnį ir jo prieigas, vaizdelis, kaip pasakytų vienas žinomas personažas, – ne koks! Pačiame piliakalnio centre ant laužavietės suversta pati įvairiausia tara. Iš išblukusių etikečių galima spėti, kad ji čionai voliojasi jau seniai. Aplink laiptus, kuriais nuo marių pusės galime pakilti į vieną gražiausių mūsų krašto vietų taip pat mėtosi šiukšlės. Šiais šiukšlynais besipiktinęs Piliakalnio gatvės gyventojas parodė ir suniokotus tilto per Aukštupio upelį turėklus. Pasak vyro, jie buvę sulaužyti jau ankstyvą pavasarį, tačiau iki šiol jie net nebandyti remontuoti. Tokia tat tvarka mūsų reprezentacinėse vietose! Žinoma, patys šių vietų lankytojai čia ir prišiukšlina, ir turėklus ne Šventas Niekas sulaužo.

Tvarkė net penkis kartus!

Visgi įdomu, ką veikia komunalininkai ir kas apskritai atsakingas už tvarką ant ir šalia Kupiškio piliakalnio? Net ir norėdamas kultūringai išmesti šiukšles, to šioje vietoje padaryti paprasčiausiai negalėtum. Artimiausios šiukšliadėžės tik prie marių. Apie netvarką ant Kupiškio piliakalnio pasikalbėjome su rajono Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresniuoju specialistu Antanu Odinu. Pasak jo, nors prie piliakalnio iš miesto pusės yra pastatytas draudžiantis važiuoti ženklas į šią vietą atvažiuojama, puotaujama ir šiukšlinama. Kaip teigia specialistas, šią vasarą nuo piliakalnio šiukšlės buvo rinktos mažiausiai penkis kartus (ar tai daug, tesprendžia patys skaitytojai. – Aut. past.). Susidaro toks įspūdis, kad neretai čia atvykstama tiesiog šiukšlių išmesti. Paklausus apie sulaužytus liepto turėklus, buvo sulaukta atsakymo, kad lėšos šių turėklų remontui nėra numatytos. Taigi tikėtis jų remonto galėsime tik tada, kai tos lėšos bus suplanuotos. O bus suplanuotos turbūt tik tuomet, kai kas nors iš valdžios vyrų įsitikins, kad turėklai išties sulaužyti.

Patys ir sulaužome

Specialistas stebėjosi, jog patys žmonės, o ne kažkas kitas šiukšlina ir laužo pačių mūsų turtą, o po to piktinasi. Dažnai gamtos ir mūsų aplinkos niokojimui esame abejingi, jei to nebūtų, ko gero, nereikėtų papildomai išlaidauti stengiantis sutvarkyti tai, kas būna suniokota. A. Odino pasiteiravome, ar ta problema neišnyktų, jei ant piliakalnio ar šalia jo būtų pastatytos šiukšlių dėžės. Pasirodo, Kupiškio piliakalnis nėra poilsiui skirta vieta, todėl čia ir stovi eismą draudžiantis ženklas, nėra šukšliadėžių ir suoliukų. Trumpo pokalbio pabaigoje vyresnysis specialistas patikino, kad nuvažiuos ir pasižiūrės, ar išties ant piliakalnio yra labai prišiukšlinta. Jei taip, komunalininkai sutvarkys, bet ar ilgam? – retoriškai klausė A. Odinas.

Saugo paveldosaugininkai

Apie tai ar nesiruošiama ant piliakalnio pastatyti suoliukų, o tuo pačiu ir šiukšliadėžių, pasiteiravome ir rajono vyriausiosios architektės Euchridos Sipavičienės. Pasirodo, ir architektei būtų labai gražu, jei šioje vietoje atsirastų suoliukai. Deja, paveldosaugininkai nenori, kad šioje vietoje būtų įrengta nuolatiniam poilsiavimui skirta vieta. Pasak architektės, ant piliakalnio negalima nieko kasti, taigi ir įmontuoti suolelių. O kažkokie pastatomi, be abejo, ilgai neišsilaikytų. Tikėtis, jog ateityje galėsime grožėtis žymiai tvarkingesniu ir akiai patrauklesniu Kupiškio piliakalniu, kad galėsime čia patogiai prisėdę maloniai atsipūsti ar civilizuotai išmesti šiukšles – vilties nėra.

——-
Autorius: Ovidijus PETKEVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video