2024/09/21

Seniūnas kaką stumia nuo savęs

Važiuojant centrine Šimonių gyvenvietės gatve, pajunti specifinį kvapą ir pagalvoji, kad privažiavai fermą. Apsidairai – kur gi ta ferma miestelio centre? Fermos nesimato. Smarvė sklinda nuo valstybine vėliava papuošto namo – Šimonių seniūnijos.

Kol “Kupiškėnų minčių„ žurnalistas eina ieškoti smarvės šaltinio, Aplinkos apsaugos agentūros inspektorė užsuka pas seniūną. Šis net neišgirdęs klausimo iš karto ima dievagotis, kad kieme stovintys tualetai ne seniūnijos. Jie prieš keletą metų buvo atiduoti naudotis netoliese esančio namo gyventojams.

Paprašytas parodyti turto perdavimo sutartį, seniūnas Algirdas Kairys pareiškė, kad su gyventojais buvo sutarta žodžiu. Lauko tualetu naudotis aplinkiniams žmonėms buvo leista tada, kai seniūnijos pastate buvo įrengtas dušas ir tualetas.

Tie gyventojai tualeto turbūt niekada nėra tvarkę. Dabar pastato pamate yra išmušta skylė, kad iš tualeto rezervuaro fekalijos galėtų laisvai ištekėti į kiemą, kuriame taikiai ganosi vietinių gyventojų ožiukas. Matyt, rezervuaras buvo jau toks pilnas, kad į tualetą nebebuvo galima įeiti.

Seniūnas bandė aiškinti, kad dvokianti bjaurastis kieme atsirado visai neseniai, bet vietą apžiūrėję aplinkosaugininkai tokiu pasakojimu stipriai suabejojo. Jiems atrodo, kad ta fekalijų bala yra jau seniai, nes net žolė ten nebeauga.

Seniūno paklausėme, ar gyventojai nesusitvarkytų, jeigu jis to paprašytų. A. Kairys sakė, kad ko gero susitvarkytų. Vadinasi, iš pradžių reikia paprašyti seniūno, kad šis paprašytų gyventojų sutvarkyti srutų tvenkinį, esantį iš esmės seniūnijos kieme. Nuostabi seniūno pozicija.

Kita vertus, ar gyventojai apskritai turi tvarkyti iš jiems nepriklausančio pastato plūstančias fekalijas? Ar tai nėra seniūnijos, kuri nori nuo savęs nustumti kakų krūvą, reikalas?

Aplinkosaugininkai po vizito į Šimonių seniūniją tuoj pat sėdo rašyti A. Kairiui privalomą nurodymą susitvarkyti aplinką. Privalomų darbų terminas bus minimalus. Aplinkosaugininkai nedetalizavo, ar tas terminas bus kelios dienos, ar kelios valandos.

Pasak Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojų, už tokį gamtos teršimą pareigūnas gali būti nubaustas bauda nuo trijų iki šešių šimtų litų. Kokia bauda bus taikoma Šimonių seniūnui, bus apsispręsta artimiausiu metu. Beje, baudą seniūnui, jei ji bus paskirta, reikės sumokėti iš savo kišenės, o ne iš biudžeto pinigų.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video