2024/10/18

Be konkurencijos gaišena išgulėjo kelias paras

Vakar netilo redakcijos telefonas. Skambinę virbališkiečiai pranešė, kad jų kaime jau trečia diena guli nugaišusi karvė ir niekas jos neišveža. Nepakeliamas dvokas tvyro ore. Jie jau nebežiną, į ką kreiptis.

Skambinusiųjų informacija pasitvirtino. Nuvykus su Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytoju inspektoriumi Mindaugu Papuška į Virbališkius, pievelėje prie buvusio vaikų lopšelio-darželio gulėjo nugaišusi karvutė, apdengta marškomis. Netoliese stoviniavo ir gyvulio savininkė Aldona Jusienė. Moteris papasakojo, kad rugpjūčio 15 d. ryte karvutę pamelžė, perkėlė. Jokių požymių, kad gyvulys negaluotų nesimatė. Tačiau per pietus karvutę rado gulinčią pievoje ant šono, ištiestomis kojomis ir nebegyvą. Ji nebuvo išputusi.

„Laidot nugaišusio gyvulėlio negalima. Iškart būčiau tuo pasirūpinusi. Žinau, kad į Rietavą tokius reikia vežti. Skambinau ten. Dukra pasakė telefoną. Tačiau niekas nekėlė ragelio. Bėda, kad karvutė krito per Žolinę. Tikriausiai įstaigos visos nedirbo? Bandžiau įvairiausiais telefono numeriais ieškoti išeities iš šios padėties. Karšta. Žmonės dvoku nepatenkinti. Šunys laksto aplink. Liežuvį jau spėjo suėsti.

Deja, tądien niekas man padėti neskubėjo. Gaišeną paklodėmis pridengiau ir tiek. Nešte į Rietavą jos gi nenunešiu. Tiesa, atsiliepė vieni kritusių gyvulių supirkinėtojai. Išklausinėjo, ar karvė kuo nesirgo, kokio įmitimo ir t.t., bet nesusidomėjo“, – guodėsi A. Jusienė.

Dabar jai liko dvi karvutės ir veršiukas. Paklausta apie nuostolį, ašarodama moteris sakė, kad šiuo atveju jai baisiausia ne tai, bet kad šitiek ilgai to kritusio gyvulio neišgabena. Skauda širdį žvelgiant į tą kauburį pievoje. Žmonės jau ir aplinkosaugininkus buvo iškvietę.

Pasak M. Papuškos, pagal reglamentą kritusį gyvulį Rietavo utilizacijos? privalo išvežti per 24 val. nuo pranešimo gavimo. Prieš tai veterinarijos gydytojas paima dalį nugaišusio galvijo smegenų, nes būtina profilaktiškai ištirti, ar jis nesirgo kempinlige.

Šiuo o atveju, matyt, viską šiek tiek pakoregavo šventinė Žolinės diena. Ar poilsio dienomis priimami užsakymai išvežti nugaišusius gyvulius, jis negalįs pasakyti. Reikėtų teirautis pačioje įmonėje.

„Kupiškėnų mintims“paskambinus į Rietavą, buvo pasakyta, kad užsakymai išvežti kritusius gyvulius yra priimami ir šventinėmis dienomis, ir savaitgaliais. Bėda, kad ūkininkai kartais skambina, pavyzdžiui, 5 val. ryto. Tuomet tikrai dar užsakymų priėmėjai nedirba. Paprašius patikslinti darbo laiką, buvo pasakyta visus klausimus dėl jų įstaigos darbo pateikti raštu. Pasirodo, darbo laikas – valstybinė paslaptis… Kyla ir daugiau minčių. Ar nereikėtų Rietavui konkurento? Ar nebūtų patogiau, kad tokia utilizavimo įmonė atsirastų ir kitame Lietuvos regione. Tuolab kad tokia gaišenų utilizavimo tvarka liks ir ateityje. Šiuo metu iš kai kurių Lietuvos Aukštaitijos rajonų atgabenti į Rietavą kritusius gyvulius tikrai nėra patogu laiko prasme.

Pasiteiravus, kodėl negalima paprasčiausiai imti ir palaidoti žemėje nugaišusių gyvūnų, M. Papuška paaiškino, jog laidojant kritusius gyvūnus galima įvairių ligų sukėlėjais užteršti dirvožemį, gruntinius vandenis. Nugaišę galvijai utilizuojami aukštoje temperatūroje, visų pirma norint išvengti kempinligės.

Pareigūnas sakė, kad neaiškiais teisminiais atvejais kritę galvijai gabenami skrosti į Vilnių ar Kauną.

Paprašius pakomentuoti, kokia galėtų būti A. Jusienės karvės kritimo priežastis, M. Papuška teigė, jog taip staiga nei iš šio, nei iš to galvijai labai dažnai nugaišta dėl įvairių traumų. Jo darbo praktikoje iš 10 atvejų tokie buvo 8. Pavyzdžiui, karvė galėjo praryti vinį. Jis pradūrė skrandį. Žinoma, spėliones galėtų paneigti tik skrodimas ir kiti tyrimai. Tačiau reikėtų, kad tuo iškart pasirūpintų patys gyvulio savininkai. Kelias paras pragulėjusią gaišeną skrosti būtų jau sudėtinga.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video