2024/10/18

Už dideles pastangas — menkas atlygis

Kaip ir kiekvienais metais žmonės į supirkimo punktus neša įvairiausias gėrybes. Tačiau metai metams nelygūs. Vienąkart jie pasižymi ypatinga miško gėrybių gausa, o kitąmet, žiūrėk, ne vieną valandą girioje tenka prabūti, kol grįžti su pilnu kibiru.

Anot supirkimo punktų vadovų, kainų pokytis, deja, nebūna ryškus.

Daugelis žmonių renka uogas, grybus ar kitokias gėrybes norėdami užsidirbti papildomų pinigų. Tačiau yra ir tokių (nors ir nedidelis procentas), kuriems tai — nuolatinis pragyvenimo šaltinis. Tokie žmonės dažniausiai būna iš kaimo arba socialiai remtini. Neretai vasaros metu jie tokiu būdu įdarbina ir savo vaikus.

Į supirkimo punktus ateina įvairaus amžiaus žmonės: nuo pradinuko, atnešančio vos kelias uogeles, iki pensininko.

Šimonyse veikiančio supirkimo punkto vadovė Aušra Jasienė sakė, kad grybus ir uogas supirkinėja jau penkti metai. Aušra pastebėjo, kad per šį laiko tarpą atsirado nuolatinių klientų. “Tie patys žmonės ir sraiges, ir įvairiausias uogas, ir grybus pas mane neša kiekvienais metais“, — kalbėjo kartu su visa šeima šiuo amatu užsiimanti moteris.

Pastangos didelės — atlygis menkas

Supirkimo punktuose dirbantys žmonės pastebėjo, jog šiais metais, palyginti su praėjusiais, yra žymiai mažiau uogų. O jos ir mažesnės: daug laiko tenka sugaišti, norint parsinešti pilnus kibirus.

Darbas nelengvas, o atlygis už pastangas — menkas. A. Jasienė sakė, kad kainos svyruoja, tačiau kardinaliai nesikeičia. “Po lietaus grybų kainos krenta, nes jie būna ką tik atnešti iš miško ir šlapi. Be to, tuomet daugiau žmonių pradeda juos rinkti“, — atskleidė Aušra.

Moteris pastebėjo, kad žmonės daugiausia renka mėlynes. Matyt, todėl, kad jų supirkimo kainos yra didesnės nei raudonųjų ar juodųjų serbentų, už kuriuos yra mokami tik centai.

Obuolių rinkėjų nestinga

Arūno Stanionio įmonė obuolius superka jau nebe pirmus metus. Kiekvieną dieną jis važinėja į įvairiausias Kupiškio rajono vietas ir ima bet kokios veislės obuolius.

Jis taip pat pastebėjo, kad šiais metais obuolių mažiau nei pernai, tačiau sakė nesiskundžiąs, nes žmonių vis dėlto atsiranda tikrai nemažai. “Artėjant rudeniui jų bus dar daugiau. Dabar dar eilių nėra, tačiau nė vienais metais nepavyko jų išvengti. Kiekviename kaime atsiranda vis daugiau žmonių, pardavimui renkančių obuolius“, — pastebėjo A. Stanionis.

Šiuo metu kaimo gyventojai renka vasarinius obuolius, o vėliau prasidės ir rudeniniai.

Obuoliai kas dieną vis brangsta bent po vieną centą. Prieš kelias dienas jų kaina buvo 0,16 Lt už kilogramą, o dabar jų kainos siekai 0,20 Lt už kilogramą.

Vis dėlto supirkimo kainos atrodo juokingos palyginti su parduotuvėje esančių obuolių kainomis. Nepaisant to, žmonės juos renka. “Jau geriau parduoti ir gauti nors šiek tiek pinigų nei nerinkti obuolių ir palikti, kad supūtų“, — sakė pardavimui obuolius renkantys žmonės.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video