2024/09/21

Tarybos nario manevrai

Lietuvos Respublikos Valstybinė darbo inspekcija rugsėjo pabaigoje surengė nedidelį reidą Kupiškio rajone, norėdama išsiaiškinti, ar įmonėse bei ūkiuose nedirba vadinamieji nelegalai. Patikrinus kelias įmones, kiekvienoje jų rasta vienokių ar kitokių pažeidimų. Kol sudėtingesni atvejai dar tebesiaiškinami, aiškesni reikaliukai jau gali būti pateikiami skaitytojams.

Darbo inspekcijos vizitas dažnai vertinamas rimčiau nei kokia nors revizija. Jos pareigūnai turi labai didelius įgaliojimus. Pavyzdžiui, už vieną nelegaliai dirbantį žmogų iš darbdavio jie gali pareikalauti net dešimties tūkstančių litų baudos.

Rugsėjo 20 dieną Valstybinės darbo inspekcijos vyriausiasis darbo inspektorius Daugailis Petras Povilonis apsilankė mūsų rajono Varniškių kaime statomame Gedimino Strazdo statybos objekte. Šis ūkininkas yra ir rajoną valdančios valstiečių liaudininkų partijos frakcijos Taryboje atstovas. Jis stato 190 vietų karvidžių kompleksą. Nuvažiavęs į statomą objektą, darbo inspektorius, tikrinantis, ar rajone besidarbuojantys žmonės dirba legaliai, prie fermos rado triūsiančią statybininkų brigadą, kuriai didesnių priekaištų negalėjo pateikti, ir aptiko neaiškaus statuso traktorininką.

Šis žmogus autokrautuvu iš ant kelio stovinčios betonvežės prie fermos vežė betono skiedinį. Nors statinio savininkas net negalėjo prisiminti dirbančiojo pavardės, bandė aiškinti, kad šis žmogus jam tiesiog talkininkauja. Žinoma, taip galėjo būti.

Kur kas įdomiau tai, kad jau kitą dieną po inspektoriaus apsilankymo šis talkininkas buvo įdarbintas, arba kanceliarine kalba rašant, su juo buvo sudaryta rašytinė darbo sutartis. Įdomu, kiek ūkininkų su jiems talkinančiais artimesniais ar tolimesniais kaimynais sudaro darbo sutartis. Na, nebent po darbo inspekcijos vizito.

Lankydamasis statomoje fermoje, D. P. Povilonis rado ir visą krūvą kitų pažeidimų. Nekalbant apie tai, kad statybose dirbęs Jonas Jankauskas neturėjo darbo pažymėjimo, rastas reikiamai nesutvarkytas darbo registracijos žurnalas, nepaskelbti darbo grafikai, nepatvirtinti darbo ir poilsio režimai, nenustatyta darbo pradžia, pabaiga ir pertraukos. Darbo inspekcijai, besirūpinančiai dirbančiųjų teisėmis, tai atrodo pakankamai rimti darbdavio nusižengimai.

Be to, šiame objekte dirba ne vienas rangovas, todėl būtina paskirti statybos darbų koordinatorių. Tokio žmogaus inspektorius taip pat neaptiko.

Radus pažeidimų, rajono politikui ir ūkininkui įteiktas Lietuvos Respublikos valstybinės darbo inspekcijos reikalavimas juos pašalinti ir apie tai informuoti darbo inspekciją.

Dokumentines spragas G. Strazdas, be abejonės, užkamšys. Tačiau kaip bus traktuojama situacija su J. Jankausku, kuris yra tai talkininkas, tai oficialus darbuotojas? Panašu, kad tokie politiniai manevrai ūkyje šiam politikui nepridės balų nei politikoje, nei ūkinėje veikloje.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video