2024/09/21

Mieste važiuosime patogiai

Liepos 13-ąją į pirmąjį posėdį susirinko naujos sudėties rajono Saugaus eismo komisija. Ankstesniosios veikla miesto ir rajono gyventojų vertinama itin kritiškai, komisijos sprendimus jie vadino nekompetentingais, nepopuliariais ir netgi žlugdančiais verslą. Naujoji Saugaus eismo komisija, kuriai ir toliau pirmininkaus rajono mero pavaduotojas Jonas Jarutis, šalia pagrindinių savo darbų, žada ir betarpiškesnį ryšį su gyventojais. Kaip sakoma, pagyvensim – pamatysim!

Skaitytojams derėtų priminti, kad naująją rajono Saugaus eismo komisiją, be jos pirmininko J. Jaručio, sudaro Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, Savivaldybės Tarybos narys Benediktas Gricius, Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Odinas, Policijos komisariato viršininko pavaduotojas Georgijus Buidovas, Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas ir Savivaldybės Tarybos narys Albinas Vaižmužis. Pirmajame posėdyje dalyvavo penki komisijos nariai iš septynių: M. Šalkauskas jau atostogavo, A. Odinas, apie tai informavo komisijos pirmininkas, susirgo.

Gyventojai – stipri jėga

Posėdyje buvo svarstomi organizaciniai ir einamieji klausimai, taip pat – Kupiškio rajono gyventojų (atstovaujamų Rimanto Navanglausko) kreipimasis bei Gindrusės Vanagienės įmonės prašymas. Abu šie prašymai susiję su begalę diskusijų sukėlusiu eismo apribojimu Vytauto ir Vilniaus gatvėse.

Spręsdami organizacinius klausimus komisijos nariai, J. Jaručiui pasiūlius, Saugaus eismo komisijos pirmininko pavaduotoju vienbalsiai išrinko rajono Savivaldybės administracijos direktorių Ž. Aukštikalnį. Komisijos sekretoriaus rinkimo klausimai, kadangi iki šiol sekretoriavęs A. Odinas sirgo, buvo atidėti kitam posėdžiui.

Aktualiausiu klausimu, kurį komisija panoro išspręsti dar iki jos pirmininkui išvykstant atostogų, ir tapo Vilniaus bei Vytauto gatvių eismo reguliavimo problema.

Dar nuo 2002-ųjų metų generuotas Vytauto, Vilniaus, B. Žekonio ir Knygnešių gatvių vienpusio eismo organizavimo projektas ir jo realizavimas jau šių metų pavasarį tapo aršių pasisakymų objektu. Galima teigti, kad būtent daugelio miestiečių ir rajono gyventojų pasipiktinimą sukėlę gan absurdiški eismo apribojimai minėtų gatvių rajone ir tapo buvusios Saugaus eismo komisijos griūties svariausia priežastimi. Beje, tai dar gerokai iki komisijos subyrėjimo prognozavo “Mintys„.

G. Vanagienės įmonės prašymą dėl veiksmingumo adresuotą ir “Kupiškėnų mintims„, pasirašė keli šimtai žmonių, ne mažiau parašų buvo ir po Kupiškio rajono gyventojų prašymu.

Komisija demokratėja

A.Vaižmužis, pradėjus nagrinėti minėtuosius prašymus, pasiūlė, kad būtų tikslinga, jog tokiuose posėdžiuose dalyvautų ir suinteresuotų pusių atstovai. Tai leistų įvairiapusiškiau išanalizuoti susidariusią diskutuotiną situaciją. Komisijos pirmininkas J. Jarutis patikino, kad gyventojų kreipimąsi atstovaujantis R. Navanglauskas posėdyje nedalyvauja todėl, kad yra išvykęs. Bet ateityje komisija tikrai nežada ignoruoti gyventojų atstovų, turinčių aiškią ir motyvuotą poziciją.

Naudingas verslininkams ir gyventojams sprendimas

Po neilgų diskusijų, realiai apibendrinus situaciją, susidariusią dėl eismo apribojimo Vytauto ir Vilniaus gatvių rajone ir atsižvelgiant į gyventojų prašymus, buvo nutarta pakoreguoti ankstesnį sprendimą. Saugaus eismo komisija nutarė, jog Savivaldybės Tarybai rekomenduos panaikinti vienpusį eismą B. Žekonio ir Knygnešių gatvėse, vienpusį eismą palikti Vytauto ir Vilniaus gatvėse, leidžiant statyti automobilius, kur to neriboja atskiri kelio ženklai, abiejose šių gatvių pusėse. Žinoma, jau dabar galima numatyti, kad gyventojai dar ne kartą kreipsis su klausimu, ar ilgai dar draudžiantis sustoti kelio ženklas “saugos„ buvusio vicemero A. Odino “ramybę„ šioje nomenklatūrinėje Vilniaus gatvės atkarpoje?!

Rajono Saugaus eismo komisijos pasiūlymus, kaip jau buvo minėta, dar turės aprobuoti rajono Savivaldybės Taryba. Manoma, kad tai turėtų būti padaryta Savivaldybės Tarybos posėdyje, kuris įvyks liepos 27-ąją.

Ž. Aukštikalnis, kaip būsimą komisijos svarstymų objektą, iškėlė automobilių stovėjimo aikštelių klausimą. Pasak jo, mūsų mieste kol kas ši problema dar nėra tokia aktuali kaip Vilniuje, tačiau jau dabar reikia ieškoti būdų jai spręsti. Su automobilių statymo nepatogumais jau susiduria ne tik atvykstantys į rajono centrą, bet ir daugiabučių namų gyventojai. Bet tai jau kitų naujosios rajono Saugos eismo komisijos posėdžių klausimai. O šiuokart lanksčiu sprendimu naujoji komisija davė gerą toną būsimai veiklai.

——-
Autorius: Lukas ŠAULYS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video