2024/10/06

Karas baigėsi ar tai tik laikinos paliaubos?

Po to, kai kartu su Panevėžio RAAD Kupiškio rajono agentūros vedėja vyriausiąja valstybine inspektore Vita Stančikiene pauostėme miesto pakraštį prie Geležinkelio stoties, buvo nutarta sušaukti pasitarimą, kuriame dalyvautų visi Račiupio upelio švarumu suinteresuoti asmenys.

Praėjusią savaitę įvyko pasitarimas, kuriame dalyvavo šalia užteršto upelio gyvenančių kupiškėnų atstovai, vieną iš pagrindinių teršikų UAB “Lavisa„ atstovaujantis krovos darbus atliekančios bendrovės “Alvo„ direktorius Vladimiras Stovolosas, V. Stančikienė, Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, o susirinkimą stebėjo “Minčių„ korespondentas.

Pažadus “Lavisa„ įvykdė atmestinai

V. Stančikienė informavo, kad įsitikinus, jog upelis tikrai dvokia inspektorė, buvo apsilankiusi “Lavisoje„, kurios vadovai pažadėjo per savaitę kitą Račiupį išvalyti. Po sutarto termino valymo žymes V. Stančikienė sunkiai galėjo pamatyti. Melioratoriai valymo darbams tikrai nebuvo pasamdyti. Gyventojams atstovaujanti moteris pareiškė, kad upeliuką geriau būtų išvalę iš darželio atvesti vaikai.

Aplinkosaugininkai prieš gerą savaitę buvo paėmę mėginius iš upelio. Tyrimai parodė, kad už “Lavisos„ yra po žiemos likę nedideli teršimo pėdsakai, bet jie visgi yra. Inspektorės nuomone, gyventojai teisūs teigdami, kad pagrindinis teršėjas yra “Lavisa„, bet ir jie patys Račiupį neperdaug saugo. Matyti, kad kai kurie gyventojai irgi nesirūpina jo švara.

V. Stančikienė išreiškė viltį, kad nuo rugsėjo pirmosios cukrus Geležinkelio stotyje nebebus perkraunamas, o ši procedūra bus atlikinėjama toliau nuo gyvenamųjų kvartalų.

Beje, aplinkosaugininkai negali atlikti tikslaus aplinkos teršimo vertinimo, kol nėra parengto atitinkamo projekto. Įmonė įpareigota šį projektą paruošti iki rugsėjo pirmosios dienos. Jei ir iki to laiko projekto nebus, aplinkosaugininkai gali pradėti uždarinėti įmonę.

Administracijos direktorius pritarė, kad pagrindinis upelio teršėjas visgi yra “Lavisa„, kuri pernai užteršė ne tik Račiupį, bet ir tvenkinį, į kurį jis įteka. Savivaldybė tvenkinį ir netoli jo esančią upelio teritoriją sutvarkė, bet Račiupys tekantis netoli Geležinkelio stoties tebesmirdi.

Įmonės apsauga neduoda žmonėms miegoti

Susirinkimo dalyviai nagrinėjo upelio taršos problemas, bet pasirodo, yra ir kitų bėdų. Viena išjų – gamyklos teritoriją saugantys šunys, kurie ištisai lodami neleidžia aplinkiniams gyventojams miegoti. Gamybininkų atstovas bandė aiškinti, kad tik jų buvimas neleidžia nuolat vogti iš aptvertos teritorijos. Jis prašė žmonių, kad pastebėję naktį į gamyklos teritoriją besibraunančius vagis, apie juos informuotų policiją. Gyventojų atstovai užtikrino, kad jie taip ir darą, bet policininkai atsisako atvykti motyvuodami tuo, kad įmonė turi savo apsaugą.

Tai dar viena, rodos, ir ne problema, bet painiu galvosukiu tampanti situacija grasina įžiebti papildomą gyventojų ir gamybininkų nesutarimų šaltinį.

Antrojo raundo nuojauta

Jei gamybininkai ištęsės savo įsipareigojimus ir artimiausiu metu (iki rugpjūčio pirmosios) išvalys dvokiantį upeliuką, o po to (rugsėjo mėnsį) iškels krovos darbus į atokesnę vietovę, gyventojai jausis laimėję pirmąją kovą. Žinoma, kupiškėnai pabrėžė, kad gerai bus tik tada, jei pagaliau sutarti terminai bus įvykdyti.

Bet yra galimas ir antrasis kovos raundas, apie kurį, matyt, teks kalbėti, kai pasibaigs pirmasis.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video