2024/10/27

 

ISTORINIŲ ROMANŲ MAGIJA IR REKOMENDACIJOS

Rašytoja Gina Viliūnė pristatė savo naujausias knygas. Autorės nuotrauka

Knygų mėgėjai spalio 17 dieną Kupiškio viešojoje bibliotekoje susitiko su rašytoja, gide, projekto „Metai su knyga“ suaugusiųjų skaitymo ambasadore Gina Viliūne.

Aptarta viena iš viešnios prieš atvykstant pasiūlytų skaityti knygų, susipažinta su jos rekomenduojamų skaityti knygų sąrašu. Taip pat rašytoja papasakojo apie savo kūrybą, o renginio dalyviai išsakė ir savo mintis apie šios autorės knygas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kaip gimsta istorinės knygos

Renginio vedėja bibliotekininkė Rita Senvaitienė priminė sentenciją – kas mėgsta knygas skaityti, niekada nebus vienišas. Ji sakė, kad antri metai iš eilės bibliotekų iniciatyva vyksta akcija, projektas „Metai su knyga“ ir pristatė renginio viešnią rašytoją G. Viliūnę, kuri yra minėto projekto suaugusiųjų skaitymo ambasadorė.

G. Viliūnė prieš susitikimą, kaip ambasadorė, buvo pasiūliusi knygų mėgėjams perskaityti Susannos Leonard biografinį romaną „Ponia Kiuri ir svajonių galia“.

Ji prisipažino, kad išrinkti vieną rekomenduotiną knygą buvo nelengvas galvosūkis. Šią knygą išrinko todėl, kad tai istorinis biografinis romanas. Paskutinė jos pačios parašyta knyga irgi buvo to paties žanro.

„Gerai suprantu tokių knygų autorius, kiek jie turi įdėti pastangų ir širdies, kad parašytų knygą. Juk rašoma apie ne šiaip išsigalvotą veikėją, bet apie realiai gyvenusią asmenybę. Privalai daugybę kartų tikrinti visus faktus.

Negali idealizuoti to žmogaus, nors būna pagundų. Visgi turi perteikti, koks jis buvo su visomis žmogiškomis silpnybėmis ir trūkumais. Tai sudėtinga, bet šiai autorei pavyko“, – apie S. Leonard romaną kalbėjo viešnia.

G. Viliūnė prisipažino, kad ši knyga nėra mėgstamiausia. Įdomu tai, kad ją skaitydama rado informacijos apie slaptas mokyklas Varšuvoje. Tai pravertė rašant romaną apie 1863 metų sukilimo vado Zigmanto Sierakausko žmoną Apoloniją, kuri tokią mokyklą XIX a. pab. buvo įkūrusi Varšuvoje. Čia caro laikais, be rusų kalbos, slapta mokyta lenkų kalbos ir literatūros, Lenkijos istorijos. Netikėta buvo atrasti tokios informacijos.

Plačiau skaitykite spalio 25 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Susitikimo su rašytoja dalyviai ant lapelių užrašė perskaitytos ypatingiausios knygos autorių ir pavadinimą.
Autorės nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video