2024/10/27

 

ŽIEMOS LAIKAS: INSTITUCIJOS DĖL JO PANAIKINIMO ŠIUO METU NEDISKUTUOJA

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nuo sekmadienio Lietuvoje ir Europos Sąjungoje (ES) įsigalės žiemos laikas. Nors tokia tvarka patenkinti tik mažuma ES piliečių, diskusijos dėl jos panaikinimo šiuo metu nevyksta.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį, 3 val. ryto, laikrodžiai visoje šalyje bus persukti 1 valanda atgal. Tai reiškia, kad šviesusis paros metas prasidės anksčiau, o vakare truks trumpiau.

Žiemos laikas galios iki paskutinio kovo sekmadienio, kai laikrodžių rodyklės pasukamos valanda pirmyn ir bus įvedamas vasaros laikas.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, laikas keičiamas du kartus per metus. Šis poreikis grindžiamas tuo, kad tai esą padės racionaliau išnaudoti šviesųjį paros metą.

Vis dėlto ši tvarka ne vienerius metus kelia diskusijas. 2018 m. Europos Komisijos vykdyta apklausa atskleidė, kad iš 4,6 mln. apklaustų europiečių tik 16 proc. palaiko sezoninio laiko sukimą. 2019 m. Europos Parlamentas nubalsavo už tokios praktikos atsisakymą, kuris turėjo įsigalioti nuo 2021 m. balandžio. Visgi valstybės narės nesugebėjo pasiekti susitarimo dėl atsisakymo, tad praktika tęsiama. 

Susisiekimo ministerija, dalyvaujanti Europos Tarybos posėdžiuose, informuoja, kad šiuo metu klausimas nebeaptarinėjamas ir nelaikomas prioritetiniu. Matyti, kad tai nėra prioritetinis klausimas Europos Sąjungoje, todėl sunku pasakyti, kada visos šalys atsisakytų bendro laiko sukiojimo.

Sukti laiką visose ES valstybėse narėse nutarta 1980 metais.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video