2024/10/11

 

DIRIGENTO REPERTUARAS – SUDĖTINGIAUSI KŪRINIAI

Chorvedį ir pedagogą Praną Jankauską garbingo jubiliejaus proga kalbino renginio vedėja režisierė Vilija Morkūnaitė. Autorės nuotrauka

Spalio 6 dieną Kupiškio kultūros centre prasidėjo chorų festivalis „Vivat chorus“, skirtas Dainų šventės 100-mečiui įprasminti. Ta intencija surengta ir chorvedžio, pedagogo Prano Jankausko 95-mečio šventė „Mano gyvenimas – atsitiktinumai“.

Dalyvavo Kupiškio kultūros centro kamerinis mišrus choras „Cantus vita“ ir šio Kultūros centro jungtinis mišrus choras.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Esminiai štrichai

Tą dieną Kupiškio kultūros centro vitražų salėje sklandė pakili, šventiška nuotaika.

Visų dėmesio centre buvo maestro P. Jankauskas, kurį į šventę atlydėjo žmona Irena ir anūkas Laurynas.

Renginio vedėja Vilija Morkūnaitė trumpai apžvelgė jubiliato nueitą gyvenimo kelią. P. Jankauskas, kilęs iš Alizavos krašto, mokėsi Kupiškio gimnazijoje, Panevėžio muzikos mokykloje, Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, dirbo Šiaulių pedagoginiame institute Muzikos katedros vedėju, vėliau tokias pat pareigas ėjo Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose.

Nuo pat muziko kelio pradžios ėmė kurti chorus ir jiems vadovauti. Per visą ilgametę darbinę karjerą su chorais atliko apie 400 koncertų. Rašė mokslinius straipsnius, dirbo metodinį, pedagoginį darbą.

„Tai tik keletas štrichų iš garbingo mūsų bendruomenės nario, nusipelniusio artisto, docento P. Jankausko biografijos. Už to slypi begalė darbo valandų, galvojimo, mąstymo, nes gerbiamas Pranas visą gyvenimą buvo susijęs su žmonėmis, su įvairiais kolektyvais, studentais. Žmonės yra labiausiai nenuspėjama materija. Taigi maestro reikėjo didžiulio įdirbio“, – apibendrino jubiliato pristatymą V. Morkūnaitė.

Vėliau P. Jankauskas buvo pakviestas atsisėsti į fotelį ant pakylos ir pasikalbėti apie turiningą chorvedžio gyvenimą. Demonstruotos nuotraukos iš įvairių jubiliato gyvenimo etapų. P. Jankauskas prisiminė vieną kitą įsimintinesnį savo gyvenimo momentą.

Prisiminimų nostalgija ir romantika

Paaiškėjo, kad šiemet yra dar viena įspūdinga sukaktis – Prano ir Irenos santuokos 65-metis. Jiedu susituokė Vilniuje. Romantiška pažintis irgi įdomiai užsimezgė Panevėžyje, kur tuo metu mokėsi ir būsimoji žmona.

Plačiau skaitykite spalio 11 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Pranas Jankauskas su Kupiškio choristais po jubiliejinio renginio.
Kupiškio kultūros centro nuotrauka
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video