2024/09/22

 

UŽ NAUDOJIMĄSI SAVITARNOS KASA – ATLYGIS?

Asociatyvi Kristinos Valytės nuotrauka

Jau visiems įprasta, kad prekybos centre galime atsiskaityti už prekes savitarnos kasose ar eiti pas kasininką. Taigi, kam kaip patogiau.

Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Antai visai neseniai pasigirdo netikėtas vienos Seimo narės siūlymas – įstatymu nustatyti pirkėjams teisę į laiko ir kitokių sąnaudų atlyginimą tada, kai jie apsiperka savitarnos kasose. Esą dėl to prekybininkas turi naudos, sutaupo, o pirkėjas daro tai, kas jam nepriklauso, skenuoja, sveria. Vadinasi, dirba ir sugaišta daugiau savo brangaus laiko.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai populizmas. Juk mums spręsti – eiti į savitarną ar pas kasininką. Vigi yra nemažai senyvo amžiaus žmonių, kurie naujovių baiminasi ir jų į savitarnos kasas varu nenuvarysi. Jie priverčiami laukti didelėse eilėse, ypač vakarais, kai dirba vos viena ar dvi fizinės kasos. O kartais – nė viena, taigi pasirinkimo visai nebelieka.

Prekybininkų teigimu, savitarnos kasos ar apsipirkimas be kasos yra mažmeninės prekybos ateitis, atliepianti pirkėjų lūkestį apsipirkti sparčiau, suvaldyti darbo jėgos poreikius.

Apsipirkimas savitarnose turi būti greitas, paprastas ir patogus.

Bet prekybos centruose, kur yra savitarnos kasos, taip pat ir Kupiškyje, pastebime, kad prie jų dažnai nusidriekia eilės, kurių kaip tik siūloma vengti.
Žmonės piktinasi, kad reikia jose gaišti. Yra problemų ir tai reikia tvarkyti.

Gal patogiau savitarnos kasose apsipirkti tada, kai įsigyji nedaug prekių, o su dideliu krepšiu keliauti pas kasininką. Kitose šalyse jo darbas yra ne tik prekes skenuoti, bet ir sudėti į maišelius.

Įstatymo pataisomis siekiama, kad žmogus būtų skatinamas ateiti į savitarnos kasą ir dėl to galėtų gauti tam tikras nuolaidas, įvairias lojalumo programas. Kitaip sakant, jei dirbsi, gausi bent šiokią tokią nuolaidėlę.

Viena užkalbinta savitarnos kasoje dirbanti pardavėja, išgirdusi apie siūlymą atlyginti pirkėjams už darbą savitarnoje, visai nenustebo. Anot jos, būtų teisinga ir logiška.

Antra vertus, savitarna juk egzistuoja visur: benzino kolonėlėje niekas kuro neįpils, iš paštomato užsakymo nepaims, iš bankomato norėdamas grynųjų pasiimti irgi tai turėsi padaryti pats. Ir dar daugybė kitų dalykų.

Aišku ir tai, kad savitarnos kasų reguliavimas turėtų priklausyti nuo prekybininkų, o ne nuo politikų, bandančių kištis į kainodarą, valios.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video