2024/09/18

 

NAUJAS KULTŪROS SEZONAS – DĖMESYS MĖGĖJIŠKAI VEIKLAI IR PLATESNIAM KULTŪROS KONTEKSTUI

Inga Dovydėnienė, laikinai einanti Kupiškio kultūros centro direktorės pareigas (dešinėje), ir šio centro režisierė Vilija Morkūnaitė papasakojo apie naują kultūros sezoną ir svarbiausius jo akcentus. Autorės nuotrauka

Afišos jau kviečia į naujo kultūros sezono atidarymo renginį, kuris vyks Kupiškio kultūros centro kieme rugsėjo 16 dieną. Šios šventės pavadinimas „KaraliAukime kultūroje“ – neatsitiktinis.

Kas jame užkoduota, kodėl į pirmą šio pavadinimo žodį dedami du akcentai, apskritai, ką kupiškėnams žada šį sezoną kultūros žmonės, kas jiems svarbu, pasikalbėjome su Inga Dovydėniene, laikinai einančia Kupiškio kultūros centro direktorės pareigas, ir su šio centro režisiere Vilija Morkūnaite.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Žvelgia kaip į karalių

Pašnekovės visų planų iš anksto dar nenorėjo atskleisti.

Pasak I. Dovydėnienės, tegu į renginį atėjusiems žmonėms liks šiokia tokia intriga.

V. Morkūnaitė papasakojo, kad prieš kiekvieną naują kultūros sezoną ieškoma, mąstoma, koks galėtų būti jo leitmotyvas, šūkis, kokios norimos išryškinti vertybės.

„Šiemet Inga pasiūlė šūkį – „KaraliAukime kultūroje“, akcentuojant antrą to žodžio dalį. Kaip tai paaiškinti?

Mes į kiekvieną žmogų, kuris ateina į Kultūros centrą, turiu omenyje ir visus jo padalinius, visas įstaigas, kurios teikia kultūros paslaugas, žvelgiame kaip į karalių, norime jį tokį matyti. Norime tam žmogui perteikti tokį santykį, kad jis yra karalius ar karalienė.

Tie žodžiai šiek tiek žaidybinės prasmės, nes kultūrai taip pat būdingas teatrališkumas, čia yra visokių smagių dalykėlių ir niuansų. Bet iš esmės vertiname kiekvieną žmogų, kiekvienas ateinantis pas mus yra svarbus ir laukiamas. Manome, kad būtent mėgėjiška kultūra, tas žmogus, kuris turi kitų užsiėmimų ir darbų, bet ateina į kultūros lauką ir save realizuoja tam tikroje raiškoje, sukuria pridėtinę kultūros vertę“, – pabrėžė režisierė.

Ji pridūrė, kad tiktai per tokį bendruomenės gyvenimą ir sugyvenimą plėtojama, perduodama, fiksuojama kultūra ir ji lieka žmonių tapatybės dalimi pasaulio žemėlapyje. Kupiškėniškos tapatybės niekur kitur neatrasi, tik šiame krašte.

Plačiau skaitykite rugsėjo 10 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Į kultūrą reikia turėti platesnį požiūrį ir neužsispeisti vien mėgėjiškoje veikloje.

  • Gerbiu mėgėjų kolektyvus, bet laukiame ir tikrai profesionalių spektaklių, kurie Kupiškį aplenkia. Sėkmės naujame sezone!

  • Dvi karalienės matosi , o kurgi karalius? Gal iš po stalo klausosi ?

  • Mažiau jūs savo leitmotyvus ir prasmes skleiskit, kai paklausai pas jus įdėjų aprašymus, tai ojojoj kaip gražu, akademiška ir originalu, o kai ateini į renginį, tai šūdų krūva. Nemoka Kupiškis renginių organizuot. Keiskit nafik tas režisieres, gal jauni perspektyvūs ateis.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video