2024/09/18

 

LATVIJOS TERITORIJOJE NUKRITO RUSIJOS DRONAS

Asociatyvi nuotrauka iš redakcijos archyvo

Latvijos prezidentas sekmadienį pranešė, kad jos teritorijoje nukrito Rusijos karinis dronas, ir pridūrė, kad prie rytinių NATO sienų padaugėjo oro erdvės pažeidimų.

Latvijos, kadaise valdomos Sovietų Sąjungos, o dabar ES ir NATO narės, santykiai su Maskva po nepriklausomybės paskelbimo yra įtempti, o nuo 2022 m. vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, jie dar labiau pašlijo.

„Rusijos karinis dronas… vakar nukrito rytinėje Latvijos dalyje. Vyksta tyrimas“, – X platformoje teigė Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius.

„Palaikome glaudžius ryšius su savo sąjungininkais“, – rašė prezidentas. E. Rinkevičius pažymėjo, kad tokių incidentų NATO rytiniame flange daugėja. „Turime juos spręsti bendromis pastangomis“, – apibendrino jis.

Latvijos gynybos ministerija pareiškime nurodė, kad dronas į šalies oro erdvę įskrido iš Baltarusijos ir nukrito Rėzeknės savivaldybėje.

„Ši situacija patvirtina, kad turime tęsti pradėtus darbus stiprinant rytinę Latvijos sieną, įskaitant oro gynybos pajėgumų ir elektroninės karybos pajėgumų plėtojimą, siekiant apriboti įvairios paskirties bepiločių orlaivių veiklą“, – sakė gynybos ministras Andris Sprūdis.

NATO narė Rumunija sekmadienį taip pat pranešė, kad Rusijos bepilotis orlaivis, nukreiptas prieš civilinę infrastruktūrą kaimyninėje Ukrainoje, naktį įskrido į jos oro erdvę.

Bukareštas griežtai pasmerkė „naują pažeidimą“, kurį sukėlė Maskvos „neteisėtos atakos“.

Nuo invazijos pradžios Rusija ne kartą vykdė naktines atakas prieš Ukrainos miestus, dažnai taikydamasi į pietinio Odesos regiono uostus po to, kai pasitraukė iš grūdų eksporto sutarties.

Lenkija taip pat užfiksavo mažiausiai du atvejus, kai jos oro erdvę pažeidė Rusijos raketos ar bepiločiai orlaiviai, atakavę Ukrainą, – pastarąjį kartą gruodžio mėnesį.

Rugpjūčio mėnesio pabaigoje Varšuva pareiškė, kad į jos oro erdvę pateko skraidantis objektas, bet vėliau savo teiginį atsiėmė.

Praėjusią savaitę paskelbtame interviu laikraščiui „Financial Times“ Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis sakė, kad Varšuva turėtų turėti teisę numušti rusų raketas, nukreiptas į Ukrainą, prieš joms įskrendant į Lenkijos oro erdvę, nepaisant NATO prieštaravimo.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video