2024/09/18

 

BŪTI KAIMO KLEBONU – GRAŽIAUSIAS TITULAS

Kunigui Ričardui Baniui Šimonių parapija – nauja tarnystės vieta. Autorės nuotrauka

Šimonių parapija turi naują ganytoją. Kunigą Mindaugą Šakinį, paskirtą Kupiškio dekanato dekanu, pakeitė iš kaimyninio Anykščių rajono kilęs kunigas Ričardas Banys, taip pat dirbsiantis Viešintų, Andrioniškio ir Inkūnų parapijų klebonu.

Apie darbą naujoje vietoje, džiaugsmą darbuotis mažose bendruomenėse, pašaukimą kunigystei po sekmadienio šv. Mišių pasikalbėjome su dvasininku.

Jurga BANIONIENĖ

Šimonys – gerai pažįstami

Prieš tai Vadoklių, Lėno ir Šilų parapijų klebonu dirbęs R. Banys sakė nujautęs, kad vyks kunigų rotacija ir teks darbuotis kitur. Šiuo metu jis įsikūrė Viešintose. Aptarnaus kelias parapijas – ir Anykščių, ir Kupiškio dekanatuose.  

Šimonys pašnekovui pažįstami.

„Tai mano kraštai, esu pagal gimimą svėdasiškis, gimiau beveik Vaižganto tėviškės pakraštyje, Maleišiai ir Savičiūnai buvo kaimyniniai kaimai. Į Šimonis atvažiuodavome nuo vaikystės per Žolinę ir su tėvais, ir su draugais. Juk nuo senų laikų Šimonys garsėjo savo Žoline, mums tai buvo kaip mažoji Jeruzalė“, – kalbėjo kunigas.

R. Banys teigė, kad patinka dirbti kaimiškose parapijose. Anot jo, didžiųjų miestų kunigų tarnystę galima pavadinti dalyvavimu sakramentų industrijoje.

„Teko dirbti Kaune, sekmadienį būdavo ketverios, penkerios Mišios. Per paskutiniąsias, ar išpažintis klausai, ar aukoji, norisi kuo greičiau baigti maldą ir eiti fiziškai pailsėti, nes nebeturi jėgų.

Kaimiška parapija – mano mėgstamiausia. Aš esu kaimo klebonas ir man tai gražiausias titulas. Kaimas dar alsuoja tikra laisve, ramybe, čia nėra jokių išsidirbinėjimų, tą matome miestuose, ypač Vilniuje. Jis dabar virtęs kičo miestu, kur lietuviško sostinės identiškumo nė už kapeiką nebelikę, yra kažkoks visokių pamėgdžiojimų koliažas.

Tai sukelia stresą, o kaime jo nėra. Mūsų pagrindinis rūpestis, kad nuvažiuotume, kur reikia, duobėtais keliais, nepavėluotume, kad sumokėtume mokesčius. Ačiū Dievui, sumokame, reikia lenktis žilagalviams senukams, dirbantiems žmonėms, kurie remia, kiek išgali, tiek padeda, tai nuostabu. Mes, kunigai, dėkingi, kad žmonės mums duoda darbo, užsako Mišias, ateina į sekmadienio Mišias“, – tvirtino Šimonių parapijos administratorius.

Kad į jas susirenka nedaug žmonių, kunigo visiškai nestebina.

Plačiau skaitykite rugsėjo 6 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video