2024/09/13

 

TIKĖTI IR VEIKTI

Rasos Čepaitės nuotrauka
Nomeda SIMĖNIENĖ
Redaktorė

Prabėgo 35 metai nuo įspūdingo renginio 1989 metų rugpjūčio 23 dieną, skirtą Molotovo–Ribentropo pakto 50-osioms metinėms paminėti.

Stojome į Baltijos kelią, ir šiandien kiekvieną ten dalyvavusį žmogų užplūsta prisiminimai. Kur, kokiame kilometre stovėjau, su kuo buvau, kieno ranką spaudžiau, kai ilgesnėje nei 600 kilometrų grandinėje susikibo apie du milijonus žmonių.

Tai trijų tautų – Estijos, Latvijos liaudies frontų ir Lietuvos sąjūdžio sugalvota bendra akcija, žmonės pakviesti susikabinti į vieną gyvą grandinę.

Ji prasidėjo Taline, prie Tompėjos tvirtovės, ir svarbiausiais trijų respublikų keliais nusidriekė iki Vilniaus Gedimino pilies bokšto.

Pasaulis pamatė. Ir ši akcija turėjo didžiulę reikšmę tolesniame trijų Baltijos sesių kelyje į laisvę.

Kadangi tuo metu buvau Sąjūdžio Panevėžio rajono taryboje, teko iš arti matyti ir rengti įvairiausius organizacinius darbus. Nuogąstauta, ar pasieks visus laiku žinia, ar žmonės nepabūgs, juk tuomet dar buvome Sovietų Sąjungoje, čia dislokuota okupacinė kariuomenė.

Tačiau nuogąstavimai buvo nepagrįsti. Žmonių susirinko tiek, kad vietomis galėjo nusitiesti ne viena gyva grandinė.

Prabėgęs laikas su savimi nusinešė ir daugelį Sąjūdžio aktyvistų, dalyvių, mums artimų žmonių. Prisimename juos, sklaidydami nuotraukų albumus ar dokumentus. Jau užaugo laisvėje gimę vaikai, kurie šiandien augina naują kartą.

Apie tas nepamirštamas dienas, kada pavergtos Lietuvos žmonės su viltimi pabudo, savo vaikams ar anūkams papasakoja artimieji. Tai iš tiesų svarbu. Ypač kai liudija tie, kuriais pasitiki.

Verta prisiminti ir priminti tai, kad esame viena seniausių tautų, kad turėjome didelę valstybę, kad išgyvenome daugybę tautinių išniekinimų ir okupacijų.

Per ilgą Lietuvos istoriją patirta ir prisikėlimų, ir sukilimų, ir tremčių. Šiandien galime džiaugtis užaugusia nepriklausomoje Lietuvoje nauja žemdirbių, karių, darbininkų karta.

Prisiminkime ir tai, kad čia mūsų vienintelė vieta gyventi. Todėl nepailskime siekti teisingumo, susikalbėjimo tikinčiojo su ateistu, partinio su nepartiniu, su lenku, žydu ar totoriumi.

Tikėjimo ir meilės! Už gražiausią tėvynę, už saugią ateitį! Kad tie, kurie gyvens po mūsų, turėtų gilų laisvės ir atsakomybės už savo žemę įskiepį.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video