2024/09/19

 

ANTAŠAVOS PARAPIJA IŠKILMINGAI PAMINĖJO SUKILIMO METINES (fotogalerija)

Įspūdinga sukilėlių ir caro kareivių mūšio rekonstrukcija, kurią pristatė karo istorijos rekonstrukcijos klubai iš Lenkijos.

Rugpjūčio 18 dieną Antašavos parapijos žmonės rinkosi į Šv. Hiacinto (Jackaus) atlaidus. Šį kartą jie buvo išskirtiniai – kartu surengtas 1863–1864 metų sukilimo 160-ųjų metinių minėjimas. Šia proga pašventintos keturios medinės skulptūros, skirtos Antašavos dvaro sukilėliams, kunigui Antanui Mackevičiui ir jo būriui pagerbti.

Įspūdingą reginį dovanojo karo istorijos rekonstrukcijos klubai iš Lenkijos ir Lietuvos, pristatę sukilėlių ir caro kareivių mūšio rekonstrukciją.

Antašavos dvaro medžių paunksmėje koncertavo visoje šalyje žinomi bardai.

Jurga BANIONIENĖ

Gyvybės kaina pasėtas laisvės daigas

1863–1864 m. sukilime dalyvavo nemažai Antašavos krašto žmonių, kurių būriams vadovavo Eliziejus Liutkevičius ir kunigas Antanas Mackevičius. Su sukilėliais žiauriai susidorota, tačiau būtent jie įžiebė neužgesinamą laisvės troškimą. Istoriniai šaltiniai byloja, kad netoli Antašavos vyko lemtingas susirėmimas, žinomas Daršiškių kautynių vardu. Daršiškių kaimo miškelyje yra simbolinis 1863 m. sukilėlių kapas, pastatytas medinis atminties ženklas.
Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Antašavos šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje, jas aukojo kunigas Rimantas Gudelis ir Lietuvos karinių oro pajėgų kapelionas, kunigas Virginijus Veilentas.

R. Gudelis kalbėjo, kad minimi ne tik tradiciniai atlaidai, bet ir bus prisiminti įvykiai prieš 160 metų, kai Daršiškių miškuose žuvo kunigo A. Mackevičiaus būrys, tad ragino melstis ne tik už atlaidų dalyvius, bet ir už vėlę.

V. Veilentas pamokslo metu sakė, kad sukilėliai, kaip karinė jėga, nebuvo organizuoti, reikėjo lyderių, vienas jų ir buvo A. Mackevičius, kuris nepabijojo ne tik caro valdžios, bet ir dvasinės vyresnybės parodydamas, kad žmogui laisvė, galimybė gyventi oriai yra labai svarbi.

„Kai žmonės yra prispausti, užguiti, jie turi atgauti savo orumą, laisvę. Valstiečiai, vadovaujami ir remiami lietuvių tautos šviesuolių, išėjo į sukilimą. Jis buvo numalšintas ir koplytstulpiai, kuriuos po Mišių šventinsime, liudija, kad tie žmonės sąmoningai pasirinko šitą kelią, nebijodami nei kančių, nei aukos. Mes šiandien nulenkiame galvą prieš jų šviesų atminimą, tų paprastų žmonių, kurie savo gyvybės kaina puoselėjo laisvės daigą, turėjusį prasimušti pro rusišką priespaudą ir išaugti į gražų laisvos Lietuvos medį“, – pabrėžė V. Veilentas.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 20 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Klausimėlių daug kyla ir dėl Antašavos renginio ir tos staig atsiradusios meilės 1863 metų sukilimui. Tai viena , o kita yra tai , kad tikra tiesa , menas taip pat yra politika. Turiu galvoje neskirti finansavimo Alizavos kapela Brigada koncertiniams rūbams pagal pateiktą konkursinę paraišką. Kapelos vadovas yra tą paviešinęs , visi komisijos nariai balsavo prieš!Labai daug Kultūros centras turi kapelų , kurios aktyviai koncertuoja , garsina mūsų rajoną. Kvailesnis pasiūlymo nesugalvotum , o jį pasirašė šios komisijos pirmininkas vicemeras Šateikių. SIŪLOMA rūbus skolintis iš Kultūros centro , svieto pabaiga! Kas dar bus naujo ? Matyt kapela turėjo būt iš Antašavos.

  • Apie renginį Antašavoje labai puikūs atsiliepimai. O klausimėlis dėl Žolinės Alizavoje. Žmonės rinkosi šventą dieną Žolinę paminėti ar į gerbiamo Dambrausko koncertą? Gal reikėtų organizatoriams pamąstyti? Antašavoje Mišios ir programa, koncertas papildė vienas kitą ta pačia tematika. Yra ir kitų keistų dalykų. Ar ne specialiai? Kėdainiuose Ledų koncertinė šventė, sako, kad gal darbo partija kvepia. O Kupiškyje beveik tuo pačiu metu darbo partijos sąrašo į savivaldybės tarybą viena iš lyderių organizuoja baltą vakarienę. Žmonės mąsto ir kyla neaiškumų. Ar taip ruošiamasi rinkimams į seimą?

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video