Vasara ir ledai – du neatsiejami dalykai. Dažnai šis skanėstas yra viskas, kuo norisi atsigaivinti karštomis dienomis. Prekybos vietose ledų pasirinkimas milžiniškas. Sustojus prie ledų šaldytuvo parduotuvėje sunku net išsirinkti iš siūlomos gausos.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina atkreipti dėmesį ne tik į ledų skonį ar pakuotės išvaizdą, bet ir į kokybę. Specialistai pataria, kaip įvertinti ledų kokybę ir saugą:
- Atkreipkite dėmesį į ledų formą. Jei ledai praranda formą, tai gali reikšti, kad jie buvo atšildyti, o tai daro juos nesaugius vartoti.
- Pažiūrėkite, kad jie nebūtų deformuoti, ledų masė neturi būti sukritusi, neturi matytis aiškių pakartotinio užšaldymo požymių – šerkšnu pasidengusios pakuotės ar ledų paviršiaus. Valgant neturėtų būti jaučiami maži ledo kristaliukai, šalutinis prieskonis ar kvapas.
- Visada patikrinkite ledų galiojimo terminą.
- Perkant ledus, svarbu atkreipti dėmesį į naudojamas žaliavas. Pavyzdžiui, plombyras, grietininiai ir pieniški ledai gaminami iš pieno ir jo sudedamųjų dalių, o vaisiniai ledai ar sorbetas – iš vaisių ar jų sulčių.
- Valgomieji ledai gali būti laikomi žemoje temperatūroje iki dvejų metų. Tačiau jei temperatūra svyruoja, gali pakisti baltymų ir riebalų struktūra, tai paveikia produkto saugumą. Greitas ledų užšaldymas iki -18 °C padeda išvengti bakterijų dauginimosi ir pailgina ledų saugojimo laiką iki 70 procentų.
- Reikia atkreipti dėmesį ir į ledų pavadinimą, sudėtį. Aukštos kokybės ledai turi daugiau riebalų (grietinėlės), tai suteikia jiems kreminę tekstūrą ir gerą skonį, o ledų spalva vartotojui primena skonio pavadinimą. Jei norite riebių ledų, pirkite plombyrą, vidutinio riebumo ledų – grietininius, o mažiau riebių – pieniškus ledus. Sorbete nenaudojamas pienas ar jo sudedamosios dalys. Kiti ledai, kuriems nenustatyti konkretūs sudėties reikalavimai, vadinami „valgomaisiais ledais“. Tokiuose leduose gali būti nurodytos papildomos medžiagos, informuojančios apie produkto sudėtį, kokybę ar juslines savybes.
Primename pirkėjams, kad jei įsigijote prekes, kurios kelia pagrįstų abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, turite kreiptis į pardavėją ar paslaugos teikėją ir jums turi ją pakeisti ar kitais būdais kompensuoti žalą.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba