2024/09/19

 

SAVAITGALIS GAMTOJE: KĄ DARYTI, JEI ĮGĖLĖ VABZDYS, O VAISTINĖLĘ PALIKOTE NAMIE?

Pexels nuotrauka

Vasara dar nesibaigė, todėl daugelis nori išnaudoti kiekvieną savaitgalį gamtoje ir gryname ore. Vykstantiems į gamtą vaistininkė Gabija Kruopytė pataria saugotis vabzdžių ir duoda naudingų patarimų, ką daryti, jeigu jums įgėlė vabzdys, bet vaistinėlė liko namie.

„Antihistamininiai vaistai – tai veiksmingiausia priemonė įkandus vabzdžiui, kurią patariama turėti su savimi keliaujant į gamtą. Tačiau jeigu žmogus neturi alergijos vabzdžių įgėlimams, didelė tikimybė, kad jis ne visada pasirūpins šiais vaistais keliaudamas savaitgalį į sodybą. Visgi, tai ne problema, kadangi neturintiems alergijos žmonėms yra ir kitokių būdų, kaip palengvinti įgėlimo sukeltą niežėjimą ir patinimą“, – teigia vaistininkė G. Kruopytė.

Šaltis

Pasak vaistininkės, būtent šaltis yra viena veiksmingiausių natūralių priemonių, norint sumažinti vabzdžio įgėlimo sukeltą niežulį ir patinimą.

„Jeigu jums įkando uodas, jo įkandimo vietą galite nuraminti su ledo kubeliu, šaltu kompresu ar šaldyto maisto pakuote iš šaldiklio. Tačiau visada nepamirškite – šaltus maisto produktus prieš tai apvyniokite švaria medžiaga ir tik tada dėkite ant odos“, – pataria G. Kruopytė.

Jeigu įgėlė bitė, vaistininkė pataria pirmiau atsargiai ištraukti geluonį pirštais ar pincetu, tik jokiu būdu stipriai jo nesuspausti.

„Ištraukus geluonį, nubraukite jį kortele ar bukuoju peilio geležtės kraštu, tai padės išvengti dar didesnio nuodų išsiskyrimo į organizmą. Vėliau dezinfekuokite įkandimo vietą ir tada šaldykite ją bent 10 minučių. Bitės įgėlimo vietos šaldymas ne tik malšina skausmą ar tinimą, bet ir priverčia susitraukti kraujagysles, taip sulėtinant nuodų išsiskyrimą į organizmą“, – pasakoja vaistininkė.

Ramunėlių kompresai

„Ramunėlių kompresai – dar viena gelbstinti priemonė gamtoje, kai šalia neturima vaistinių preparatų. Ramunėlės pasižymi antiseptiniu ir raminamuoju poveikiu, todėl jos gali numalšinti uodų įkandimo sukeltus odos sudirgimus – niežėjimą ir paraudimą. Galite išbandyti atvėsintos ramunėlių arbatos kompresus ar stipresne ramunėlių arbata patrinti įkąstą vietą, taip pat joje galite pamirkyti vatos diskelį ir šį dėti ant įkandimo vietos“, – pataria G. Kruopytė.

Patarimai, kaip apsisaugoti nuo vabzdžių įkandimo gamtoje

• Išlikite ramūs. Jei aplink skraido vapsvos, bitės ar širšės, išlikite ramūs, lėtai pasitraukite ir nemojuokite rankomis.

• Tinkama apranga. Vilkėkite drabužius su ilgomis rankovėmis ir aukšta apykakle, mūvėkite ilgas kelnes, vaikščiodami po pievą avėkite batus.

• Venkite stiprių kvapų. Prieš vykstant į gamtą, nenaudokite stiprų aromatą turinčių kvepalų, muilo, šampūno ir dezodoranto – jie gali pritraukti vabzdžius.

• Būkite atidūs. Būkite atsargūs šalia žydinčių augalų, komposto, stovinčio vandens ir lauko vietose, kur patiekiamas maistas.

• Nepamirškite repelento. Tai pats veiksmingiausias apsisaugojimo būdas norint išvengti vabzdžių įgėlimo, todėl visuomet patariama vykstant į gamtą repelentą turėti su savimi.

„Eurovaistinės“ inf.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kupiškėnų minčių redakcija Cobra naudoja dezinfekcijai. Kitaip tokio š…o nepublikuotu.

  • Vykstantiems į gamtą vaistininkė Gabija Kruopytė pataria: (…) įkandimo vietą galite nuraminti su ledo kubeliu, šaltu kompresu ar šaldyto maisto pakuote iš šaldiklio.
    Taip ir matau, kaip iškylautojai gamtoje karštą vasaros dieną traukia ledo kubelius iš pasiimtų į iškylą šaldiklių.

  • Jeigu jums kelia problemų uodo įkandimas (nekalbu apie rimtus atvejus, kai sugėlė >5 bitės ar širšės) sėdėkit saugiame bute aklinai uždarytais langais ir kas valandą pasipurškite kuo nors tipo dichlofosas.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video