2024/09/19

 

TRAUMA DARBE? ŠTAI, KĄ SVARBU ŽINOTI, JEI SVARSTOMAS IEŠKINYS

Pexels nuotrauka

Traumos darbe gali įvykti dėl įvairių priežasčių ir įvairiausiose darbo vietose. Žemos ar aukštos rizikos darbovietėse įvykusios traumos kartais įvyksta dėl pačių išsiblaškymo ar aplaidumo, tačiau yra ne viena situacija, kai sužalojimai patiriami dėl galimai kitų atsakingų asmenų aplaidumo ir dėmesio stokos saugumo klausimams. Tokiais atvejais gali būti svarstoma teikti ieškinį dėl žalos sveikatai kompensacijos. Ką svarbu žinoti?

3 esminiai klausimai, kurie leidžia geriau įvertinti sėkmingo ieškinio tikimybę

Kiekviena situacija yra unikali ir turi būti vertinamos individualios aplinkybės. Vis dėlto, yra tam tikri pagrindiniai klausimai, kurie leidžia kiek geriau įsivertinti, ar yra bent menkiausia sėkmingo žalos sveikatai kompensacijos ieškinio tikimybė.

Kertiniai klausimai:

1. Ar nesibaigė laikotarpis, per kurį galima pateikti ieškinį?

2. Ar dėl nelaimės ir traumos darbe galimai kaltas kas nors kitas?

3. Ar dėl šios nelaimės patirtas sužalojimas?

Jei visi atsakymai teigiami, yra tikimybė, kad galimas sėkmingas ieškinys ir tuomet jau kompensacija už traumą darbe. Teigiami atsakymai negarantuoja, kad galimas sėkmingas ieškinys, bet tai tikrai padidina tokio tikimybę.

Žinoma, kiekvieną situaciją reikia įvertinti labai individualiai, yra apstu teisinių subtilybių, o kai kuriais atvejais ir išimčių. O kur dar skirtingų šalių teisinės sistemos, jei trauma patirta užsienyje esančioje darbovietėje.

Klaidingi įsitikinimai trukdo siekti sąžiningos kompensacijos – verta tikslintis su specialistais

Kaip ir kiekvienoje situacijoje, klaidingi įsitikinimai ir čia neretam siekiančiam sąžiningos kompensacijos pakiša koją. Jų yra įvairiausių. Pavyzdžiui, klaidingai manoma, kad kompensacija galima tik patyrus traumą aukštos rizikos darbovietėmis laikomose vietose. Bet juk sužalojimus dėl nesaugios darbo aplinkos galima patirti ir dirbant biure.

Arba, pavyzdžiui, nepasidomėjus teisiniais momentais manoma, kad dėl nedidelių sužalojimų neverta vykti medicininei apžiūrai. Pirmiausia, ji svarbi dėl sveikatos gerovės, tačiau lygiai taip pat medikų išrašai yra vienas kertinių įrodymų siekiant sėkmingo ieškinio ir kompensacijos.

Beje, nereikėtų susikoncentruoti tik į medicinines išlaidas ir su jomis susijusius įrodymus – yra ir daugybė kitų aspektų. Pavyzdžiui, dažnai nepagalvojama apie tiesiogiai su sužalojimu susijusių kelionių išlaidas. Taip pat reikėtų pagalvoti ne tik apie šiandien matomą žalą, bet ir galimus praradimus ateityje – pavyzdžiui, pajamų šaltinio netekimą dėl prarastos galimybės kurį laiką dirbti.

Kiekvienas atvejis unikalus ir išties reikia apsvarstyti daug skirtingų niuansų. Neretai tokiose stresinėse situacijose pasitelkiama teisininkų pagalba, žinios, ir patirtis panašiose bylose. Svarbu domėtis ir pasitikėti ne komentarais interneto platybėse, o ekspertų nuomone objektyviai vertinant konkretų atvejį.

Litkraftsolicitors.co.uk inf.

Užs. Nr. 860

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video