2024/09/19

 

IŠIMAMI ORTODONTINIAI APARATAI: 3 DAŽNI SĄKANDŽIO GYDYMO BŪDAI

Pexels nuotrauka

Ortodontinių gydymo būdų yra ne vienas. Žvelgiant plačiau, gydymui skirtus apartus būtų galima skirstyti į nenuimamus ir lengvai pagal poreikį išimamus. Nors breketai išlieka vienu populiariausių netaisyklingo sąkandžio gydymo būdų, tai tikrai ne vienintelis variantas. Žinoma, viskas priklauso nuo individualios situacijos, sveikatos būklės ir ortodontinių problemų. Tačiau žvelgiant būtent į išimamų ortodontinių aparatų variantus, bene populiariausi galėtų būti šie – treineriai, plokštelės ir kapos. Toliau šiek tiek plačiau apie kiekvieną jų.

Dantų treineriai

Treineriai yra minkšti išimami ortodontiniai aparatai. Jie įprastai naudojami tuomet, kai yra nedidelės netaisyklingo sąkandžio problemos. Arba, pavyzdžiui, kai reikalingas pavienių dantų pakoregavimas. Kartais treineriai pasitelkiami ir siekiant koreguoti žalingus įpročius, tokius kaip kvėpavimas pro burną. Šie išimami aparatai nėra sprendimas, jei problemos yra rimtesnės.

Treineriai kur kas dažniau skiriami siekiant spręsti vaikų ortodontines problemas – dažniausiai dantų treineriai skiriami mišrų sąkandį (pieninių ir nuolatinių dantų) turintiems vaikams. Vis dėlto, pagal situaciją, galimas ir vyresnių vaikų bei suaugusiųjų gydymas.

Šiandien ortodontų paslaugos išties paklausios, mat vis daugiau kalbama apie netaisyklingo sąkandžio sukeliamas problemas. Į ortodontus vis dažniau kreipiasi tėvai, suprantantys taisyklingo sąkandžio formavimosi svarbą dar ankstyvoje vaikystėje. Ne be reikalo – ortodontas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ar bet kuriame kitame mieste gali anksti pastebėti galimas rizikas ir dažnu atveju taip užkirsti kelią sudėtingesniam ir brangesniam gydymui ateityje.

Ortodontinės plokštelės

Šie išimami ortodontiniai aparatai yra tarp populiariausių. Tiesa, pagal individualų užsakymą gaminamos plokštelės labiausiai tinkamos ankstyvame amžiuje, kol žandikaulis vis dar vystosi ir netaisyklingo sąkandžio problemos nėra rimtos ar stipriai pažengusios. Dažniausiai tokios išimamos plokštelės naudojamos vaikų ir paauglių dantų padėties ir sąkandžio korekcijoms, kartais to pakanka ir siekiant išvengti žandikaulio deformacijos.

„Nematomos“ dantų kapos

Šiandien vis daugiau dėmesio sulaukia dantų kapos – pagal individualų užsakymą gaminamos skaidrios plokštelės, kurias reikia pamažu keisti vis naujomis, vis labiau formuojančiomis norimą galutinį vaizdą. Priešingai nei breketai, skaidrios kapos dengia visą dantų paviršių. Jos skirtos tiesinti dantis ir koreguoti sąkandį. Bene didžiausias privalumas esant galimybei svarstyti kapas kaip breketų alternatyvą – kapos yra išimamos ir kone „nematomos“. Tad kasdienė burnos ertmės priežiūra santykinai paprastesnė.

Labai svarbu suprasti – nors aparatai išimami, efektyviam rezultatui reikalingas atsakingas, reguliarus jų nešiojimas. Žinoma, tai išties patogus variantas, mat ir dantų priežiūra yra kur kas paprastesnė. Vis dėlto, efektyvų gydymo planą ir reikalingus žingsnius, procedūras bei priemones pagal konkrečią situaciją gali numatyti tik profesionalai, po individualios konsultacijos. Tik specialistai gali įvertinti, ar išimami ortodontiniai variantai konkrečiu atveju yra efektyvus gydymo būdas.

Ozoklinika.com inf.

Užs. Nr. 863

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video