2024/09/08

 

„LĖVENS BALSAI“ – 26 ŽINGSNIAI KŪRYBOS KELIU

Literatų klubą „Lėvens balsai“ nuo pat jo įsikūrimo globoja Lina Matiukaitė. Autorės nuotrauka

Tie, kuriems svarbi kūryba, mielas poezijos žodis, Kupiškio rajone yra susibūrę į literatų klubą „Lėvens balsai“, skaičiuojantį 26-erius veiklos metus. Tikriausiai tie, kurie tuomet ėmėsi burti į krūvą krašto literatus, negalvojo, kiek klubas gyvuos. Ir štai – jau netoli 30 metų. Laikas nenumaldomai tiksi, vienus narius keičia kiti, nemažai kūrėjų jau išėję ir į Amžinybę. Bet pavyksta rasti, prisikviesti turinčius stebuklingą kūrybos dovaną žmones.

Kokios buvo klubo „Lėvens balsai“ kūrimosi ištakos, kaip jis brendo, kokių patyrė pokyčių, kaip gyvena šiandien, kalbėjomės su jo kuratore, buvusia ilgamete Kupiškio viešosios bibliotekos darbuotoja Lina Matiukaite ir dabartine klubo pirmininke Giedrute Murnikoviene.

Jurga BANIONIENĖ

Kūrimosi ištakos

Literatų klubo kuratorė L. Matiukaitė pasakojo, kad 1968–1977 metais rajono literatai būrėsi prie rajoninio laikraščio redakcijos. Tai būrelis kuriančių žmonių, tarp kurių Bronė Valinskaitė, Vida Kaulakienė, Jūratė Kaladytė, Zita Lukošiūtė, Eugenija Urbonienė, Rimantas Urbonas ir kt.

Oficialiai literatų klubas įregistruotas 1998 metais. Sausio 23 d. įvyko Kupiškio rajono literatų steigiamasis susirinkimas, per kurį į Kupiškio centrinę biblioteką susirinkę plunksnos broliai išreiškė norą turėti savo klubą.

To iniciatorius buvo šviesaus atminimo Liudas Šeštokas. Klubo veikloje panoro dalyvauti Aldona Strolienė, Petras Marcinkevičius, Aldona Einorienė, Rima Šikšnienė, Aldona Klimavičienė, Pranciškus Baltrūnas, B. Valinskaitė, Birutė Urbonienė.

Svarstyta klubui suteikti „Račiupio“ pavadinimą, bet paaiškėjo, kad jau yra ne viena organizacija, įregistruota rajone šiuo vardu, tad gimė kitas – „Lėvens balsai“.

Literatų klubui nuo 2022 metų vadovauja Giedrutė Murnikovienė.
Nuotrauka iš asmeninio pašnekovės albumo

„Tokia buvo pradžia. Paskui literatai pasikvietė ir mane. Nariai daugiausia buvo vyresnio amžiaus, rinkdavomės įprastai paskutinį mėnesio penktadienį bibliotekoje, kur dabar saugykla, ten buvo salytė.

Skaitydavome savo kūrybą, važiuodavome į poezijos šventes. Klubo buveinė nuo pat pradžių yra Kupiškio viešojoje bibliotekoje, ten ir renkamės į įvairius susibūrimus. Esame dėkingi, kad bibliotekos vadovai visada geranoriškai mus priima, buvo laikai, kai ir transportą nemokamai skirdavo įvairioms išvykoms“, – prisiminė L. Matiukaitė.

Gausus kūrybos kraitis

Tik susikūręs klubas jungė apie 15 kuriančių kupiškėnų. Laikui bėgant, jo sudėtis keitėsi, nemažai senbuvių iškeliavo į Anapilį, tačiau „Lėvens balsų“ misija išliko labai konkreti ir aiški – burti Kupiškio rajono literatus, skatinti jų tarpusavio bendravimą ir kūrybinį tobulėjimą, rūpintis kūrybos sklaida rajone ir už jo ribų, bendradarbiauti su kitų rajonų panašaus pobūdžio organizacijomis.

Beje, per tuos metus įgyta išties nemažai draugų. Klubas „Lėvens balsai“ draugauja su Rokiškio, Biržų, Svėdasų, Pasvalio, Anykščių, Pakruojo, Ukmergės literatais.

„Vyksta mūsų organizuojamos šventės „Poezijos pavasario aidai Kupiškyje“, kitų klubų nariai pas mus atvažiuoja, ir mes pas juos nuvykstame, bendraujame, nes kiekvienas rajonas turi savo poezijos renginius. Mūsiškis „Poezijos pavasario aidai Kupiškyje“ vyksta nuo 2012 metų. Tai buvo mano idėja.

Pirma šventė surengta Pyragių kaime pas Onutę Adomaitienę, buvusią televizijos darbuotoją, labai šviesų žmogų, ji mus pasikvietė į savo tėviškę, gražiai tvarkomą sodybą. Dvejus metus čia rinkomės, paskui renginys kėlėsi į vis kitas rajono vietas.

Šiemet „Poezijos pavasario aidai Kupiškyje“ surengti dvyliktą kartą Žvėrių kaime, Bubulių sodyboje.

Tai graži tradicija, visi labai džiaugiasi, susirenka, pakviečiame ir muzikantų, renginius paįvairina bardai, kiti atlikėjai, šios šventės sutraukia daug žmonių, ne vien tik kuriančių, bet ir žiūrovų. Taip pat organizuojame literatų knygų pristatymus, paminime Pasaulinę poezijos dieną“, – kalbėjo L. Matiukaitė.

Klubo kuratorės pastangomis rašomas klubo metraštis, 2000–2004 m. kas pusmetį buvo leidžiamas laikraštėlis „Lėvens balsai“. Literatų kūryba spausdinta įvairiuose almanachuose ir periodiniuose leidiniuose.

Ilgai brandintas noras išleisti klubo narių kūrybos almanachą. Dienos šviesą jis išvydo 2015 m. „Prošvaistėse“ išspausdinta ne tik dabartinių klubo narių, bet ir buvusių, jau į Amžinybę išėjusių kūryba – 28 autorių kūriniai. Dar po penkerių metų, 2020-aisiais, pasirodė antras almanachas „Lauktuvės“, į kurį sudėta 18 autorių kūryba. Paklausta, ar jau kirba mintis apie trečią kūrybos almanachą, L. Matiukaitė sakė, jog apie tai galvojama, tačiau reikalingos lėšos.

Net 26 klubo nariai yra išleidę savo knygas.

Plačiau skaitykite liepos 26 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

„Lėvens balsų“ Penktadienio skaitymai Kupiškio viešojoje bibliotekoje. Iš kairės: Palma Stančikaitė, Vida Palionienė, Aldona Klimavičienė, Vanda Nedzvieckienė, Bronė Valinskaitė, klubo pirmininkas Liudas Šeštokas. 2000 03 31.
Vienuoliktoji „Poezijos pavasario aidų Kupiškyje“ šventė vyko tik ką po rekonstrukcijos atidarytoje viešojoje bibliotekoje. 2023 06 10.
Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Nereikia pavydėti. Gera idėja generuoja gerus darbus. O tai veda į progresą. Gi bambeklių visada atsiras

  • „Tai buvo mano idėja….“kuklumas žmogų puošia.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video