2024/09/07

 

„METŲ ŪKIO“ KONKURSE – APIE SMIDRŲ AUGINIMĄ IR AVIACIJĄ

Komisijos nariai su Justina ir Mindaugu Jasinskais. Autorės nuotrauka

Kviečiame susipažinti su dar dviem konkurso „Metų ūkis“ dalyviais. Jo rengėjai – Lietuvos ūkininkų sąjungos Kupiškio skyrius ir rajono Savivaldybė šį kartą ieškodama žmonių, norinčių dalyvauti konkurse, orientavosi į ūkininkus, kurie plėtoja išskirtinę veiklą.

Smidrų augintoja Justina Jasinskienė ir Kupiškio aeroklubo vadovas Laurynas Griauzdė – išties ypatingi, vieninteliai tokie visame rajone.

Jurga BANIONIENĖ

Pasiūlyti tai, ko nėra Kupiškyje

Į Alizavos seniūniją, Sabuliškius, pas Justiną ir Mindaugą Jasinskus, komisija suko po pietų. Visą dieną krapnojęs lietus pagaliau liovėsi. Šeimininkų pakviesti į jaukią terasą, išgirdome daug dalykų apie populiarėjančių smidrų auginimą.

Kadangi jų sezonas pasibaigęs, Justina svečius vaišino puikaus skonio marinuotais smidrais.

Ji idėją auginti smidrus kartu su vyru pradėjo brandinti 2019 metais.

„Tiesiog sėdėdami vakare ėmėme kalbėti, ko neturi Kupiškis. Nebuvau girdėjusi, kad čia kažkas augintų smidrus.

Žinojome, kad tuo užsiima anykštėnai, bet nepristato į Kupiškį. Uogų augintojų buvo, vaistažolės man pasirodė per sudėtinga, nors užsiimti su prieskoniais labai norėjau, bet suviliojo smidrai. Pati dar nepažinojau tokios kultūros, šio augalo.

Norėjosi turėti ir kažkokį hobį. Ėmiau domėtis ir po savaitės pradėjome. Viskas vyko labai greitai. Taip ir atsirado smidrų ūkis“, – pasakojo J. Jasinskienė.

Pradžia buvo sudėtinga, informacijos internete – nedaug, bet rado bendraminčių, kurie buvo įsiveisę smidrynus, geranoriškai perteikė savo žinias ir įgytą patirtį. Justina džiaugėsi, kad daug padėjo vyras, juk reikėjo ir naujos technikos. Mindaugas – ūkininkas, nuo 2010 metų verčiasi augalininkyste. Jis yra konkurso „Metų ūkis 2021“ nugalėtojas.

Pasak smidrų augintojos, per tuos metus ūkis neišsiplėtė – smidrynas užima 20 arų.

Plačiau skaitykite liepos 16 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Laurynas Griauzdė iš Rudikų – ūkininkas, Kupiškio aeroklubo įkūrėjas.
Mezgėsi pokalbis ir apie aviaciją, ir apie ūkį.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video