2024/09/07

 

Į BIRŽUS GRĮŽTA OPERA! KVIEČIAME!

Karina Novikova su artistais po spektaklio Klaipėdoje. Domo Rimeikos nuotrauka

Nuo liepos 22 iki rugpjūčio 3 dienos Biržuose vėl gyvens ir operos spektaklį kurs „Operos akseleratoriaus“ talentingi jauni atlikėjai, patyrę solistai ir muzikantai! Šiemet laukia charizmatiška ir linksma V. A. Mocarto opera „Figaro vedybos“.

Po pernykščio anšlago į operą solistai ir muzikantai NEMOKAMĄ spektaklį Biržų „Saulės“ gimnazijos sporto salėje-angare (Vytauto g. 32, iš kiemo) rodys dvi dienas – rugpjūčio 1-ąją ir 2-ąją. Taip pat stebins įdomiais pasirodymais netikėtose erdvėse, kvies į atvirą repeticiją.

„Šiemet užmojis didesnis – turėsime nedidelį orkestrą, bus daugiau solistų. Opera – V. A. Mocarto, gerai pažįstama – „Figaro vedybos“. Kostiumus ruoš jaunas dizaineris Liutauras Suvorovas. Nujaučiu, kad tai bus labai energingas pastatymas!“ – sako Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro režisierė, „Operos akseleratoriaus“ įkūrėja Karina Novikova.

Šiais metais Biržuose dvi savaites gyvens, operos spektaklį repetuos ir parodys gabūs studentai ir patyrę solistai. Pavyzdžiui, publikai gerai pažįstama solistė Dovilė Kazonaitė.

Orkestrui ir solistams diriguos jaunas perspektyvus dirigentas daktaras Imantas Jonas Šimkus, akompanuos ilgametė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro koncertmeisterė Olga Taškinaitė, pirmu smuiku grieš buvusi Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro koncertmeisterė Audronė Jurkonytė. Tai bus geras pamaišymas patirties su jaunatvišku užsidegimu.

Epizodas iš V. A. Mocarto operos „Tito gailestingumas“ pernai Biržuose.
Aušros Jakubelskienės nuotrauka

Atlikėjai vykti į rezidenciją Biržuose sutiko noriai, nes ne kiekvienas miestas gali pasigirti tokiu ambicingu projektu. Praeitų metų dalyviai turėjo puikius atsiliepimus, tad ir kalbinti ar ilgai apie tai pasakoti nereikėjo. Jaunuosius atlikėjus taip pat motyvuoja ir galimybė paruošti vaidmenį, jį atlikti.

Daug kam tai bus vaidmens debiutas, bet, pavyzdžiui, solistas Mindaugas Tomas Miškinis grafo partiją jau yra atlikęs Makedonijos nacionalinėje operoje.

„Tai bus šiuolaikiškas pastatymas, bet nereiškia, kad atlikėjai dainuos mūvėdami džinsus. Šiuolaikiškas – tai, apie ką rašė Mocartas, yra gyva, juokinga ar skauda ir šiandien. Ir istorija išliks ta pati, kaip parašyta. Bet nereikia tikėtis statiško pastatymo, kur pirmas posmelis scenos kairėje, o antras – dešinėje.

Tikiuosi, kad tai bus muzikalu, gyva, virtuoziška. Tai bus didelio greičio, energingas spektaklis, su daug komiškų situacijų ir aistrų. Man, kaip režisierei, bus svarbiausia išjudinti ir panaudoti visą solistų temperamentą ir dvasines kerteles“, – sako Karina Novikova.

Opera į Biržus grįžo todėl, kad po praeitų metų anšlago Biržų krašto muziejaus „Sėla“ muziejininkai vėl rašė projektą „Operos solistų rezidencija Biržuose 2024“ Lietuvos kultūros tarybai ir gavo finansavimą.

Šiemet spektaklis bus rodomas dvi dienas: rugpjūčio 1-ąją ir 2-ąją. Kad žiūrovams būtų patogiau, į NEMOKAMĄ spektaklį bus galima patekti su renginio apyrankėmis, kurias galima iš anksto rezervuoti tel. +370 616 53 704 ar elektroniniu paštu [email protected]

Jei pamiršite rezervuoti apyrankės, nenusiminkite, į operos spektaklį pateksite, tik reikės sėdėti prastesnėje vietoje ar pastovėti.

Laukiame visų!

Edita MIKELIONIENĖ,

Biržų krašto muziejaus „Sėla“ muziejininkė, projekto „Operos solistų rezidencija Biržuose 2024“ vadovė

Užs. Nr.N-112

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video