2024/09/07

 

KAM KO BIJOTI REIKIA

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka
Jurga BANIONIENĖ
Žurnalistė

Pastaruoju metu vis pasirodo informacija apie Kupiškio rajono miškuose pastebėtas meškas.

Medžiotojų kamera gegužės pradžioje fiksavo meškutę Margavonės kaime.

Pasak medžiotojų, gyvūnas šiose apylinkėse pastebimas nebe pirmą kartą ir visai gali būti, kad čia gyvena. Neseniai kelias dienas iš eilės medžiotojų kameros stebėjo mešką ir miškuose prie Gyvakarų.

Lepečkojės rajone pasirodydavo ir anksčiau, pernai balandį – netoli Notigalės pelkės, Skapagirio miške, liepą – vėlgi Šimonių girioje. Neseniai Kupiškis išgarsėjo Lietuvoje, kai ant geležinkelio bėgių, ties Kandrėnų kaimu, aptikta nebegyva rudoji meška.

Kupiškėnai jau buvo sunerimę – esą grybauti ir uogauti dabar ramiai į mišką nenueisi, gali ant meškos užšokti. Tačiau realiai tai – labai sunkiai įmanoma. Taip tikino pakalbintas garsus gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

„Žmones, kurie Lietuvoje yra sutikę mešką, turbūt ant vienos rankos pirštų suskaičiuotum.

Informacija apie meškas surenkama iš įvairių kamerų, filmuojančių, fotografuojančių, o kad kas nors tuos gyvūnus sutiktų, stebėtų, tai praktiškai nėra tokių atvejų ar jie labai reti.

Lygiai tas pats – ir Estijoje. Čia gyvena iki 800 meškų, bet miškuose vaikščiodamas tu jos nesutiksi. Visi laukiniai gyvūnai tikrai nesvajoja sutikti žmogų, jų didžiausias tikslas – to išvengti“, – tvirtino gamtininkas.

Ar iš tiesų Lietuvos miškuose meškų daugėja?

S. Paltanavičiaus teigimu, Estijoje jų yra daugiau, Latvijoje – iki šimto, dar kažkiek – Baltarusijoje, šiaurinėje jos dalyje, Vitebsko srityje, tai įprastas, net medžiojamas gyvūnas.

Jauni žvėrys, maždaug dvejų metų, einantys trečius, dar nesiveisiantys, iš kitų, suaugusių, meškų teritorijų, pasirodo, yra išvejami.

Užaugę jaunikliai priversti ieškotis naujų plotų, vietos ir dažnai nueina šimtus kilometrų.

Dažniausiai tie Lietuvoje pastebėti žvėrys nėra stambios, didelės meškos, tik meškutės. Mūsų regionų europinė meška sveria daugiausia iki 200 kilogramų.

Neseniai traukinio nutrenktas gyvūnas irgi nebuvo didelis. Pasak gamtininko, tikėtina, dvejų metų. Prakalbus apie šį konkretų, bet išties neeilinį atvejį, pašnekovas išsakė savo nerimą. Kalbame, kad pavojinga eiti į miškus.

„Įsivaizduokite – grybauti negalėsime! Na, ir kas.

Pasirodė kelios meškos ir pradėjome jas traiškyti. Niekaip nebesuprantu, argi joms Lietuvoje vietos nėra?

Taigi ne katinas, ne pelė išbėgo ant bėgių, argi mašinistas nematė? Ir nepranešta apie šį nutikimą iš geležinkelių direkcijos. Gyvūnas rastas jau suiręs.

Esu truputį piktas, kad mes labai rūpinamės savo kailiu, bet visai nesirūpiname gyvūnais ir jų gerove“, – savo mintis išsakė garsus šalyje gamtininkas.

Visi kalba apie pavojų žmogui dėl meškų. Anot pašnekovo, tai ne mums jų reikėtų bijoti, bet atvirkščiai, meškoms – žmogaus.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video