2024/07/01

 

PARODA ŽMOGUI – ANGELUI

Alizavietis Jonas Vareika taip troško tapyti, kad tai pradėjo daryti neturėdamas nei teptuko, nei dažų, nei elektros namuose. Šiandien tapytojo mėgėjo kūryboje – aibė darbų. Autorės nuotrauka

Kupiškio viešosios bibliotekos Alizavos padalinyje eksponuojama nauja alizaviečio Jono Vareikos tapybos darbų paroda su mistiniu pavadinimu – „Paroda žmogui angelui“. Nors kas tas „žmogus angelas“, kuriam skirta ši paroda, kuklus tapytojas mėgėjas tiesiai šviesiai mums neįvardijo, bet sutiko papasakoti, kas jį paskatino pasinerti į šį pomėgį.

Kristina VALYTĖ

Pranašingi sapnai ir savadarbis teptukas

Iš to, ką papasakojo meniškos sielos Jonas, galima susidaryti vaizdą, kad jį iš tiesų aplankė kažkoks nepaaiškinamas nušvitimas.

„Prieš keletą metų naktimis pradėjau sapnuoti keistus sapnus, kuriuose kažkoks balsas jį vis prašydavo išleisti. Nebepakentęs to paties sapno, pradėjau klausinėti: ką man daryti, kas jis ir ko iš manęs nori?“ – taip sakė pašnekovas.

Ir štai tada Jonas išgirdo intuityvų atsakymą savo viduje, kad jam reikia imti teptuką į rankas ir tapyti.

Apie tapybą J. Vareika neturėjo absoliučiai jokio supratimo, bet noras tapyti buvo toks stiprus, kad nepaisant to, jog nebuvo tapybai reikiamų priemonių, o namuose tuo metu buvo atjungta elektra, vyras rado išeitį. „Prisipirkau žvakių, radau seną sūnaus guašą, o teptuką pasidariau iš savo plaukų“, – teigė Jonas. Užsidegimas buvo toks stiprus, kad jis ėmė be pertraukos tapyti naktimis.

Vėliau susipažino su žmogumi, kuris parūpino jam akrilinių dažų, teptukų, molbertą, drobių. Už tai labai dėkingas tam žmogui, kuriam ir skiria šią parodą. „Ir dabar tapau naktimis. Trys keturios naktys ir yra paveikslas. Koks vaizdas į atmintį įstringa, tokį ir tapau. Ar tai būtų vaizdas iš gamtos ar koks paveikslėlis. Pirmų mano darbų, tapytų savadarbiu teptuku, čia ir nerasite, jie eksponuojami Alizavos seniūnijoje, ten pat – ir mano pirmas teptukas“, – kalbėjo J. Vareika, šiuo metu gyvenantis Biržuose ir dėkojantis žmogui – angelui, kurio dėka tobulėja mažais žingsneliais.

Pasirodo, J. Vareika mėgsta kurti ir eilėraščius. Šie taip pat gimsta naktimis. „Išreiškiu tai, ką matau ne akimis, o siela“, – filosofiškai atsakė poetas mėgėjas.

Talentas, užspaustas mažoje erdvėje

J. Vareikos pasveikinti atvyko Juratė Dovydėnienė, rajono darbdavių asociacijos „Verslumo raktas“ vadovė.

Plačiau skaitykite birželio 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video