2024/06/18

 

KAS NUTINKA, KAI PAMIRŠTATE KEISTI TEPALUS? POTENCIALIOS PROBLEMŲ PRIEŽASTYS

Tepalų keitimas yra viena iš svarbiausių automobilio techninės priežiūros procedūrų. Nors šis darbas atrodo paprastas ir visiems žinomas, tačiau reguliaraus tepalų keitimo nepaisymas gali sukelti rimtų pasekmių jūsų automobiliui. Šiame straipsnyje autoserviso TOPTIS ekspertai dalinasi, kodėl tepalų keitimas yra būtinas, kokios problemos gali kilti, jei pamirštate tai padaryti, ir kaip tinkamai prižiūrėti automobilio variklį.

Tepalų funkcijos automobilyje

Tepalai atlieka keletą svarbių funkcijų, kurios užtikrina variklio efektyvumą ir ilgaamžiškumą:

  • Tepimas: Sumažinama trintis tarp judančių variklio dalių, tokiu būdu variklis mažiau dėvisi mechaniškai.
  • Aušinimas: Išlaikoma optimali variklio temperatūra, nes tepalai sugeria ir pašalina perteklinę šilumą.
  • Valymas: Kartu su tepalais yra pašalinamos nuosėdos, nešvarumai ir metalų dalelės, kurios kitu atveju kauptųsi variklio viduje.
  • Sandarinimas: Sukuriami sandarūs tarpai tarp cilindrų ir stūmoklių, padidindamas variklio efektyvumą.

Priežastys, kodėl laiku pamirštama keisti tepalus

Nors tepalų keitimas yra labai svarbi ir būtina automobilio priežiūros procedūra, daugelis vairuotojų vis dar pamiršta arba atidėlioja šį svarbų darbą. Štai keletas priežasčių, kodėl tai vyksta:

Nepakankamas žinojimas

  • Trūksta informacijos: Daugelis vairuotojų neturi pakankamai žinių apie tepalų keitimo svarbą. Jie gali nežinoti, kokie yra reguliarūs intervalai ir kokios gali būti pasekmės, jei tepalai nebus keičiami laiku.
  • Mitai ir klaidinga informacija: Kai kurie vairuotojai gali tikėti klaidingais mitais, kad šiuolaikiniai automobiliai nereikalauja dažno tepalų keitimo arba kad naudojant sintetinę alyvą, tepalus galima keisti rečiau.

Aukšta kaina

  • Kokybiški produktai: Aukštos kokybės tepalai ir filtrai gali būti brangūs, o tai gali priversti vairuotojus atidėti šią procedūrą norint sutaupyti pinigų.

Laiko trūkumas

  • Kasdieniai rūpesčiai: Visi gyvename itin užimtame laikotarpyje, mūsų grafikai perpildyti, turime daugybę įsipareigojimų šeimai ir kasdienių planų, kurie gali nukelti ar atidėti tepalų keitimą. 
  • Pamiršimas: Tepalų keitimas nėra kasdienė užduotis, todėl lengva pamiršti, kada buvo paskutinis keitimas ir kada reikia atlikti kitą.
  • Priežiūros tvarkaraščio nepaisymas: Kai kurie vairuotojai nesilaiko gamintojo rekomenduojamo priežiūros tvarkaraščio, manydami, kad jų automobilis gali tarnauti ilgiau be nuolatinės priežiūros.
  • Geografinė padėtis: Vairuotojai, gyvenantys toli nuo autoserviso arba turintys ribotas prieigos galimybes, gali susidurti su sunkumais, norint atlikti reguliarias priežiūros procedūras.

Įspėjamųjų signalų ignoravimas

  • Ignoruojami priminimai: Automobilio skydelyje esantys įspėjamieji signalai arba priminimai gali būti ignoruojami arba neteisingai suprantami.
  • Pasitikėjimas technologijomis: Kai kurie vairuotojai gali per daug pasitikėti automobilio technologijomis ir manyti, kad jei negauna aiškių signalų apie tepalų keitimą, tai nėra būtina.

Tepalų keitimo atidėliojimas gali turėti rimtų pasekmių jūsų automobiliui, todėl svarbu reguliariai atlikti šią procedūrą, kad automobilis tarnautų jums kuo ilgiau. Neatidėliokite ir kreipkitės į servisą kur bus pakeisti pakeisti ne tik tepalai, bet ir kiti su tuo sisiję komponentai https://toptis.lt/automobiliu-remontas/periodinis-aptarnavimas/tepalu-keitimas/

Pasekmės, kai pamirštate keisti tepalus

Padidėjusi trintis ir nusidėvėjimas

Kai tepalai pasensta ir praranda savo tepimo savybes, jie negali tinkamai sumažinti trinties tarp variklio dalių. Tai sukelia didesnį dalių nusidėvėjimą ir gali lemti rimtus variklio pažeidimus, kuriuos taisyti vėliau gali būti labai brangu.

Variklio perkaitimas

Tepalai taip pat padeda aušinti variklį, pašalindami perteklinę šilumą. Jei tepalai yra seni ir nebegali atlikti šios funkcijos, variklis gali perkaisti, taip sukeldamas rimtus gedimus visoje sistemoje, kurie gali pareikalauti brangaus remonto ar net visiško variklio pakeitimo.

Variklio užsikimšimas

Senuose tepaluose kaupiasi nuosėdos ir nešvarumai, kurie gali užkimšti variklio komponentus. Tai sumažina variklio efektyvumą ir gali sukelti įvairias problemas, tokias kaip sumažėjusi galia ir padidėjęs kuro sunaudojimas.

Sumažėjęs variklio efektyvumas

Prastos kokybės tepalai gali sumažinti automobilio našumą. Senas tepalas negali tinkamai tepti ir aušinti variklio, dėl ko gali sumažėti degalų ekonomijos efektyvumas ir padidėti kuro suvartojimas.

Kaip tinkamai rūpintis tepalais?

Norint išvengti šių problemų, svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių:

  • Reguliarus keitimas: Keiskite tepalus pagal automobilio gamintojų nurodymus, paprastai kas 5,000-10,000 kilometrų arba kartą per metus.
  • Tinkamų tepalų pasirinkimas: Naudokite tik tuos tepalus, kurie rekomenduojami jūsų automobilio gamintojo. Atkreipkite dėmesį į tepalų klampumo ir kokybės klasifikacijas.
  • Papildoma priežiūra: Nepamirškite keisti ir alyvos filtrus, kurie padeda išlaikyti tepalų švarumą. Taip pat reguliariai tikrinkite variklio būklę ir, esant reikalui, kreipkitės į profesionalius autoservisus.

Tepalų keitimas yra labai svarbus automobilio priežiūros etapas, kurio negalima ignoruoti. Reguliarus tepalų keitimas padeda išlaikyti variklio efektyvumą, pratęsia automobilio tarnavimo laiką ir padeda išvengti brangių remonto darbų. Todėl svarbu skirti laiko ir išteklių šiai procedūrai bei laikytis automobilio gamintojų rekomendacijų.

Reguliariai keiskite tepalus ir rūpinkitės savo automobiliu, kad jis tarnautų ilgai ir patikimai.

„Seogenerolai“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.647

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video