2024/06/18

 

J. BIDENO SŪNUS NUTEISTAS DĖL VISŲ KALTINIMŲ SU GINKLO ĮSIGIJIMU SUSIJUSIOJE BYLOJE

EPA-ELTA nuotrauka

Antradienį prisiekusiųjų teismas pripažino Hunterį Bideną kaltu dėl federalinių kaltinimų, susijusių su ginklo įsigijimu. Tai pirmasis per istoriją baudžiamasis persekiojimas prieš pareigas einančio JAV prezidento atžalą.

Prezidento Joe Bideno 54 metų sūnus nuteistas pagal visus tris jam pareikštus kaltinimus, pranešė CNN ir kita JAV žiniasklaida. Hunteris Bidenas buvo apkaltintas melavęs, kai  2018 m. nusipirko ginklą ir nuslėpė vartojęs narkotikus.

Nuosprendis paskelbtas jo tėvui siekiant perrinkimo ir tą dieną, kai prezidentas turi pasakyti kalbą apie smurtą, susijusį su ginklais. Mažiau nei prieš dvi savaites tikėtinas respublikonų partijos kandidatas į prezidentus per rinkimus lapkritį Donaldas Trumpas taip pat buvo nuteistas dėl sukčiavimo.

Prisiekusieji per dvi dienas posėdžiavo maždaug tris valandas, kol priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

Hunteris Bidenas nepasirodė ir nepadarė jokio pareiškimo per savaitę trukusį teismo procesą Bidenų gimtajame Vilmingtono mieste, Delavero valstijoje. Kelias dienas posėdžiuose dalyvavo pirmoji ponia Jill Biden. Prezidentas to nepadarė, tačiau sakė, kad jiedu su Jill didžiuojasi savo sūnumi.

„Kaip prezidentas nekomentuoju ir nekomentuosiu federalinių bylų, bet kaip tėtis jaučiu begalinę meilę savo sūnui, pasitikiu juo ir gerbiu už stiprybę“, – sakoma anksčiau paskelbtame J. Bidenas pareiškime.

Šis procesas ir kita byla, kurioje Hunteriui Bidenui Kalifornijoje pateikti kaltinimai dėl mokesčių vengimo, apsunkino demokratų pastangas per rinkimų kampaniją sutelkti dėmesį į D. Trumpą, pirmąjį buvusį prezidentą, nuteistą už nusikaltimą.

Hunterio Bideno teisinės bėdos ne tik blaško politinį dėmesį, bet ir vėl atvėrė šeimai skausmingas emocines žaizdas, kai jis buvo narkomanas. Jo brolis Beau mirė nuo vėžio 2015 m., o sesuo Naomi žuvo dar kūdikis per automobilio avariją 1972 m., per ją žuvo ir jų motina Neilia, pirmoji Joe Bideno žmona.

H. Bidenas, Jeilio universitetą baigęs teisininkas ir lobistas, tapęs menininku, buvo apkaltintas, kad 2018 m. pirkdamas 0,38 kalibro revolverį melagingai pareiškė nevartojęs narkotikų. Jis taip pat buvo apkaltintas neteisėtu disponavimu šaunamuoju ginklu, kurį tų metų spalį turėjo vos 11 dienų. Prezidento sūnus tvirtino, kad tuomet, kai pirko revolverį, nelaikė savęs narkomanu.

Hunteriui Bidenui gresia iki 25 metų kalėjimo, nors mažai tikėtina, kad jis bus uždarytas į kalėjimą, nes nuteisiamas pirmą kartą.

D. Trumpo sąjungininkai Kongrese jį ilgai tyrė dėl korupcijos ir prekybos poveikiu, tačiau jokie kaltinimai taip ir nebuvo pareikšti. Hunterio Bideno verslo sandoriai Kinijoje ir Ukrainoje taip pat buvo pagrindas respublikonų įstatymų leidėjams pradėti prezidento apkaltos procesą. Tos pastangos taip pat niekur nenuvedė.

Baltieji rūmai pareiškė, kad Hunteriui Bidenui nebus suteikta prezidento malonė. Antradienį prezidentas J. Bidenas pažadėjo „gerbti teisminį procesą“.

„Priimsiu šios bylos baigtį ir toliau gerbsiu teisminį procesą, Hunteriui svarstant pateikti apeliaciją“, – sakė jis.

Viljama Sudikienė (AFP)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video