2024/06/18

 

IŠLEISTI PIRMIEJI BANKNOTAI SU KAROLIO III ATVAIZDU

EPA-ELTA nuotrauka

Praėjus beveik 21 mėnesiui nuo tada, kai po motinos karalienės Elžbietos II mirties tapo karaliumi, į apyvartą pirmą kartą išleidžiami svarų sterlingų banknotai su Karolio III atvaizdu. Naujos 5, 10, 20 ir 50 svarų kupiūros išduodamos nuo trečiadienio.

Centrinio banko vadovas Andrew Bailey‘is kalbėjo apie istorinį momentą. Banknotai su 2022 m. rugsėjo 8 d. mirusios Elžbietos II atvaizdu galios ir toliau.

Britų Centrinis bankas valstybės vadovą ant banknotų vaizduoja tik nuo 1960 m. Vadinasi, Karolis yra tik antrasis monarchas, kuriam teko ši garbė.

Tuo tarpu monetos su Karolio, kuriam dabar yra 75-eri, atvaizdu apyvartoje cirkuliuoja  gerokai seniau – nuo 2022 m. gruodžio. Vis dėlto gali kiek užtrukti, kol dauguma žmonių Jungtinėje Karalystėje naujuosius banknotus galės laikyti savo rankose. Nes karališkieji rūmai nurodė, kad banknotai būtų spausdinami tik siekiant pakeisti jau susidėvėjusius arba patenkinti galimai išaugsiančią paklausą. Taip norima kuo labiau sumažinti ekologinį ir finansinį pokyčio poveikį.

Kasdieniniame naudojime grynieji pinigai Didžiojoje Britanijoje, kaip ir kitose šalyse, vis labiau praranda svarbą. Ypač pandemija paskatino atsiskaitymą negrynaisiais pinigais. Londone kai kuriose vietose grynieji apskritai nebepriimami.

Vis dėlto daugeliui žmonių grynieji pinigai išlieka svarbūs, pabrėžė banko vadovas. Paslaugų įmonės „Post Office“ duomenys rodo, kad balandį banko skyriuose smarkiai išaugo grynųjų pinigų operacijų. Grynųjų pinigų įnešimas ir išėmimas pasiekė rekordinį lygį – 3,48 mlrd. svarų sterlingų. Iš viso Didžiojoje Britanijoje apyvartoje yra 4,6 mlrd. vienetų banknotų, kurių bendra vertė siekia apie 82 mlrd. svarų sterlingų.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video