2024/06/18

 

DANTŲ PROTEZAVIMAS: ATSAKYMAI Į TAI, KAS NEAIŠKU GYVENTOJAMS

Pixabay nuotrauka

Nors dantų protezavimo, kurį senatvės pensininkams ir kitiems socialiai jautrių grupių gyventojams kompensuoja ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, ilgų eilių problema išspręsta prieš kelerius metus, daliai žmonių vis dar trūksta informacijos šia tema. Ligonių kasos paaiškina tai, kas dažniausiai klaidina gyventojus.

Neseniai socialiniuose tinkluose melagingai Sveikatos apsaugos ministerijos vardu paskelbtas trumpas įrašas, neva Lietuvos Vyriausybė suteiks nemokamas dantų implantavimo subsidijas visiems, sulaukusiems 35 metų.

Ši informacija – tai melagiena.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojamas dantų protezavimas, į kurį teisę turi senatvės pensininkai, negalią turintys žmonės, vaikai iki 18 metų ir gyventojai, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos.

Ligonių kasos iki tam tikros nustatytos sumos gydymo įstaigoms apmoka dantų protezavimo paslaugas, o kokiu būdu bus protezuoti dantys, sprendžia protezuojantis gydytojas. Protezuojant gali būti naudojami ir implantai, tik už juos gali tekti primokėti.

Gyventojai vis dar atvyksta į teritorinę ligonių kasą (TLK) įsirašyti į sąrašą kompensuojamai dantų protezavimo paslaugai gauti.

Dėl dantų protezavimo visi duomenys tvarkomi ir registruojami elektroniniu būdu gydymo įstaigoje, papildomai jokių prašymų TLK rašyti ir teikti nereikia.

Norint gauti dantų protezavimo paslaugas, reikia kreiptis į gydymo įstaigos, prie kurios esate prirašyti, gydytoją odontologą. Konsultacijos metu pacientas iš karto informuojamas, ar turi teisę gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas.  Įstaiga privalo išduoti tai patvirtinantį informacinį pranešimą.

Gyventojai kreipiasi į ligonių kasą informacijos apie protezavimo priemokos pagrįstumą.

Odontologijos įstaigų pacientai skundžiasi, kad pradėję protezavimą, ypač kai naudojami implantai, iš anksto gydymo įstaigoje negauna informacijos, kiek kainuos visa paslauga, kokia sumos dalis bus kompensuojama PSDF lėšomis. Pasiteirauti odontologų gyventojai nedrįsta, todėl kreipiasi į ligonių kasų specialistus ir prašo paaiškinti, kiek turėjo primokėti, ar priemoka pagrįsta. Informuojame, kad prieš protezuodamas dantis, odontologas turi sudaryti išsamų paciento dantų protezavimo planą.

Jame turi būti išvardytos visos būsimos paslaugos ir jų kainos. Su gydymo planu pacientas turi būti supažindintas pasirašytinai prieš pradedant jam teikti dantų protezavimo paslaugą. Jei gydymo planas nesudaromas, jo pareikalauti gali pats pacientas.

Neretai į ligonių kasą gyventojai kreipiasi dėl nekokybiškai suteiktų dantų protezavimo paslaugų.

Šiuo klausimu reikia kreiptis į gydymo įstaigos, kurioje buvo atliktas protezavimas, vadovą arba į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Į šią tarnybą gali kreiptis pacientas ar jo atstovai, jeigu nesutinka su sveikatos priežiūros įstaigos, kurioje, paciento ar jo atstovų manymu, buvo pažeistos paciento teisės, sprendimu, priimtu išnagrinėjus jo skundą.

Gyventojai, jau protezavę dantis PSDF lėšomis, dažnai teiraujasi, kada jiems sueis 3 metai nuo praėjusio dantų protezavimo paslaugos suteikimo.

Primename, kad pakartotinai kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas pacientas gali gauti ne anksčiau kaip po 3 metų nuo dantų protezavimo paslaugų kompensavimo, bet ne nuo baigimo teikti paslaugą dienos.

Kada sueina paslaugos kompensavimo terminas, galima patiems sužinoti ligonių kasų interneto svetainės elektroninių paslaugų skiltyje.

Čia gyventojai gali pasitikrinti, kada jiems suteikta teisė gauti dantų protezavimo paslaugą, kada ji buvo apmokėta iš PSDF.

Su suteiktomis paslaugomis ir sumokėtomis sumomis galima susipažinti Viešųjų elektroninių paslaugų teikimo portale pasirinkus „Mano gydymas ir vaistai“ – atsidariusio lango apatinėje eilutėje galima rasti visą suteiktų paslaugų informaciją.

Daugiau apie dantų protezavimą, kompensuojamą PSDF lėšomis, galite rasti čia.

Informaciją, kokios įstaigos sudariusios sutartį su TLK dėl dantų protezavimo paslaugų apmokėjimo iš PSDF, galite rasti čia.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos inf.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video