2024/06/18

 

ABITURIENTAI LAIKO PRIVALOMĄ LIETUVIŲ KALBOS IR LITERATŪROS EGZAMINĄ

ELTOS nuotrauka

Trečiadienį abiturientai laiko privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, šį egzaminą laiko daugiau kaip 26,6 tūkst. kandidatų: valstybinį – 17742, o mokyklinį – 8889 abiturientai.

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas yra vienintelis brandos egzaminas, privalomas visiems, siekiantiems gauti brandos atestatą.

Šio egzamino metu kandidatai turi parašyti rašinį, pasirinkę vieną iš siūlomų keturių temų: dviejų samprotavimo ir dviejų literatūrinio rašinio temų. Per egzaminą prie kiekvienos temos pateikiami du rekomenduojami autoriai.

Kaip pranešė NŠA, mokiniai gali rinktis vieną iš rekomenduojamųjų arba iš visų privalomų programos autorių sąrašo, jei renkasi rašyti samprotavimo rašinį. Rašydami literatūrinį rašinį, mokiniai antrą autorių gali pasirinkti savo nuožiūra.

Per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą kandidatai gali naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje.

Iš viso per egzaminą kompiuteriu galima naudotis 20 minučių arba du kartus po 10 minučių.

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas yra vienintelis egzaminas, kurį abiturientai gali perlaikyti tais pačiais metais, jei egzamino neišlaikė pagrindinėje sesijoje.

Pakartotinėje brandos egzaminų sesijoje kandidatai galės laikyti mokyklinį brandos egzaminą.

Planuojama, kad valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino rezultatai bus paskelbti ne vėliau kaip iki liepos 12 dienos.

Praėjusiais metais valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą išlaikė 92,8 procentai kandidatų.

Pagrindinės valstybinių brandos egzaminų sesijos metu iš viso vyks trylika valstybinių ir trys mokykliniai brandos egzaminai. Ši sesija baigsis birželio 25 dieną.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video