2024/06/18

 

PRASIDEDA IŠANKSTINIS BALSAVIMAS EUROPOS PARLAMENTO RINKIMUOSE

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Antradienį prasideda 3 dienas truksiantis išankstinis balsavimas Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Rinkėjai  birželio 4–6 dienomis, 7–20 valandomis, gali  balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje visose 60-yje Lietuvos savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Kaip primena Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), Vilniuje esantys rinkėjai nuo antradienio iki ketvirtadienio gali balsuoti Vilniaus miesto savivaldybės pastate, Konstitucijos pr. 3; Vilniaus universiteto Verslo mokykloje, Saulėtekio al. 22; A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų; Lukiškių aikštėje; Vilniaus rajono savivaldybės pastate, Rinktinės g. 50.  

Kaune iš anksto balsuoti norinčių rinkėjų laukiama Kauno miesto savivaldybės pastate (Laisvės al. 96) ir Kauno rajono savivaldybės pastate (Savanorių pr. 371).

Klaipėdoje balsavimas iki rinkimų dienos vyks Klaipėdos miesto savivaldybės pastate (Liepų g. 11).

Birželio 5–7 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose. 

Birželio 7–8 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Birželio 9-ąją, rinkimų sekmadienį, balsuoti vėl bus galima visoje Lietuvoje, nepriklausomai, kur rinkėjas registruotas. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro. 

Iš viso rinkimuose į EP teisę balsuoti turi 2 mln.386 tūkst. 422 rinkėjai. Lietuvos rinkimų apylinkių rinkėjų sąrašuose įrašyti 2 mln. 341 tūkst. 431 rinkėjas. Lietuvos diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose balsuojančių rinkėjų sąrašuose yra iš viso 44 tūkst. 991 rinkėjas – tiek, kiek jų užsiregistravo balsuoti užsienyje.

VRK duomenimis, balsuoti Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose į EP už Lietuvos kandidatų sąrašus teisę turi 254 kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių piliečiai.

1 tūkst.688 Lietuvos Respublikos piliečiai išreiškė pageidavimą balsuoti kitose ES šalyse už tų valstybių kandidatus, todėl iš Lietuvos rinkėjų sąrašo jie yra išbraukti.

Į rinkėjų sąrašą yra įtraukti rinkėjai, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Lietuvoje arba užsiregistravo balsuoti užsienyje.

Lyginant su 2019 m. rinkimais į EP, šiais metais rinkėjų skaičius sumažėjo 4,2 proc. tai yra 104 tūkst.120 rinkėjų.

Šiemet į EP kandidatų sąrašus kelia 14 politinių partijų ir viena koalicija.

Rinkimai į EP vyks birželio 9 d. 

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video